Gemeentes en provincie protesteren tegen schrappen sprinter Lelystad - Amsterdam Centraal

FLEVOLAND • Vr 15 september 2023 | 6:09 • Vrijdag 15 september 2023 | 6:09

De gemeentes Almere, Lelystad en Dronten en de provincie tekenen protest aan tegen het voornemen van de NS om de dienstregeling volgend jaar drastisch aan te passen. Zo zou er vanaf 1 januari 2024 geen sprinter meer rijdt tussen station Lelystad en Amsterdam Centraal. Directeur Wouter Koolmees kan een pittige brief verwachten van de Flevolandse overheden.

Wethouder Piet van Dijk van Lelystad zegt "ontstemd" te zijn. "We zijn de hoofdstad van Flevoland, het is ondenkbaar om dan geen directe verbinding met Amsterdam Centraal te hebben." In de nieuwe dienstregeling gaan ook een stuk minder treinen rijden. In de spits gaat het aantal treinen vanaf station Lelystad van 6 naar 4 per uur. Vanaf station Almere Buiten gaat in de daluren het aantal treinen van 6 naar 2 treinen. Ook gaat de bereikbaarheid van de stations Dronten en Kampen Zuid er fors op achteruit. En dat terwijl volgens reizigersorganisatie Rover op andere plekken in Nederland juist meer treinen rijden.

Volgens de NS blijven er maandag tot en met donderdag 6 treinen per uur rijden van Lelystad naar Amsterdam, op vrijdag en in het weekend worden er inderdaad 2 geschrapt. Een woordvoerder laat weten deze stappen te nemen omdat het reisgedrag na corona is veranderd. Het tekort aan personeel speelt minder een rol bij de afweging laat een NS-woordvoerder vrijdag weten.

Actie
In augustus liet de provincie al weten niet tevreden te zijn met de plannen van de NS. Reizigersorganisatie Rover riep de provincie en gemeenteraden toen op om actie te ondernemen. Deze brief is de officiële reactie op de plannen van de NS. In de eerste alinea staat: "Wij vragen u met klem om van deze afschaling af te zien, omdat de gevolgen onaanvaardbaar zijn."

Onmisbaar
In de brief schrijven de gemeentes en de provincie ook over de Flevolandse Woondeal die tussen het Rijk en de regio is gesloten. Daarmee heeft Flevoland ingestemd om de komende 7 jaar bijna 40.000 woningen te bouwen. Ook is er een subsidie vanuit het Rijk gegeven voor bereikbare woningen, dat wil zeggen meer woningen rondom het station. Het afschalen van de dienstregeling staat hier haaks op: "Goede mobiliteitsvoorzieningen inclusief openbaar vervoer zijn wat ons betreft hierbij onmisbaar," staat in de brief.

De provincie en de gemeentes nodigen Koolmees in de brief uit voor een gesprek tijdens het Flevolandse Vervoerberaad op 1 november.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel