Prullenbak adopteren steeds populairder in Lelystad

LELYSTAD • Di 12 september 2023 | 6:12 • Dinsdag 12 september 2023 | 6:12

Steeds meer inwoners van Lelystad adopteren een afvalbak in hun buurt. De gemeente Lelystad heeft in de afgelopen jaren veertig procent van de reguliere afvalbakken verwijderd, als onderdeel van een bezuinigingsmaatregel. De adoptiebak is daarentegen juist in opkomst.

Op dit moment zijn er in Lelystad 118 adoptiebakken. Bewoners die een bak adopteren, krijgen van de gemeente een sleutel en vuilniszakken en zijn vanaf dat moment verantwoordelijk voor het legen van de bak.

Een buurtbewoner die een afvalbak heeft geadopteerd, is positief over het initiatief. "Ik heb hem hier naast de tuin laten plaatsen. Het is heel eenvoudig. Ik krijg van de gemeente vuilniszakken. Die doe ik erin. Als het een beetje vol begint te raken dan haal ik hem eruit. Ik breng hem weg en ik doe er een nieuwe in. Ik heb er een sleutel bij. ‘t Gaat fantastisch."

Gemeente is blij met succes
Wethouder Sjaak Kruis is tevreden over het succes van de adoptiebakken. "We zien dat de hoeveelheid zwerfafval afneemt", zegt hij. "Blijkbaar is er echt een groep die zich mede verantwoordelijk voelt voor het schoonhouden van de stad. Het zijn er op dit moment al 118. En het zou toch mooi zijn als er meer mensen zijn die een bak willen adopteren, juist ook omdat het het bewustzijn enorm vergroot."

De gemeente Lelystad geeft aan dat zij bij klachten contact opneemt met een adoptant om de bak te legen. Tot nu toe zijn er geen klachten binnengekomen. En één van de adoptanten zegt niet tegen het probleem van volle bakken aan te lopen. "Je moet het gewoon bijtijds legen en dan heb je echt nergens last van."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel