Flevoland is uitzondering: weinig landbouwgif in natuur- en recreatiewater

FLEVOLAND • Ma 11 september 2023 | 6:20 • Maandag 11 september 2023 | 6:20

In Flevolandse recreatie- en natuurwateren zitten volgens Waterschap Zuiderzeeland relatief weinig gewasbeschermingsmiddelen. Een alarmerend bericht van Natuur en Milieu van vorige maand is op Flevoland dan ook niet van toepassing.

De milieuorganisatie waarschuwde toen in een rapport dat er veel giftige bestrijdingsmiddelen in Nederlandse recreatie-en natuurwateren zitten. Volgens de organisatie komt de biodiversiteit daarmee in gevaar.

Flevoland uitzondering op de regel
In Flevoland zit dat net even anders, vertelt Jo Caris, heemraad bij het waterschap. Onze provincie is niet vergelijkbaar met de meeste gebieden. Veel natuurgebieden liggen hier hoog, waardoor er geen water vanuit landbouwgebied in stroomt en er dus weinig gewasbeschermingsmiddelen in de natuur terechtkomen.

In bijvoorbeeld de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen, de Noorderplassen het Weerwater of de Casteleijnsplas zijn geen hoge percentages landbouwgif geconstateerd of te verwachten.

Officieel zwemwater
Op plekken waar mensen officieel mogen zwemmen, wordt de waterkwaliteit nauwkeurig gemeten. Daarbij wordt niet gekeken naar de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen. De nadruk ligt op de poepbacterie E. coli en op blauwalg, omdat mensen daar ziek van kunnen worden.
Toch kan Caris wel zeggen dat ook in officieel zwemwater gewasbeschermingsmiddelen geen groot probleem zijn.
Landbouwgebied wel een probleem
Dit lijkt allemaal dus heel positief. Maar het wil niet zeggen dat er in Flevoland niets aan de hand is. Volgens de heemraad moet je kijken naar het hele watersysteem: In landbouwgebieden in Flevoland worden in tochten en watergangen wel te veel gifstoffen aangetroffen. Bij ruim de helft van de meetpunten worden normen overschreden. En ook al komen deze stoffen niet snel in natuurgebieden terecht, het is volgens Caris toch slecht voor de biodiversiteit.

De natuurgebieden zijn relatief kleine gebieden die vaak versnipperd liggen en niet met elkaar verbonden zijn. Dat is voor een gezond ecosysteem niet voldoende. Als je het voor een goede biodiversiteit alleen van deze gebieden moet hebben, is dat volgens Caris niet genoeg. Daarom is het belangrijk om de situatie in agrarische gebieden wel aan te pakken en te verbeteren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel