Dronten kiest voor goedkopere oplossing voor Rietweg

DRONTEN • Wo 6 september 2023 | 18:47 • Woensdag 6 september 2023 | 18:47

De gemeente Dronten heeft besloten om de kleilaag onder de Rietweg niet te verwijderen, zoals eerder gepland. De weg kampt al jarenlang met ernstige verzakkingen en het verwijderen van de kleilaag zou een oplossing bieden voor dit probleem.

Volgens Jörgen van der Torren, bij de gemeente Dronten verantwoordelijk voor het wegbeheer, is de aanpassing van de plannen noodzakelijk vanwege kostenoverwegingen. "Nu gaan we voor 3,4 miljoen euro. Als we ook de kleilaag gaan weghalen dan lopen we richting de 10 of 11 miljoen euro."

Bij verwijdering van de kleilaag vallen de kosten hoog uit omdat in de funderingslaag verontreiniging is aangetroffen. Dat is de laag tussen het asfalt en de kleilaag. "Daarnaast is er een risico dat de kleilaag vervuild is vanwege de teerhoudende laag die daar boven zit." Dat zou betekenen dat de totale kosten oplopen tot 12 miljoen euro.


Oorzaak: zand in uitgedroogde kleilaag gezakt
De kleilaag is volgens onderzoek de oorzaak van de verzakkingen. De laag is ingedroogd en gescheurd, waardoor zand uit de laag erboven in de scheuren is gezakt. De verzakkingen ontstonden vanaf 2018 tijdens de warme en droge perioden. Omdat de weg in het afgelopen jaar niet is verzakt gaat Van der Torren er vanuit dat de kleilaag verzadigd is en vermengd met zand. Daarom verwacht hij dat onderhoud ook mogelijk is, zonder dat de kleilaag wordt verwijderd.

De gemeente Dronten heeft daarom besloten om de huidige verzakkingen op te lossen door het asfalt te vervangen en de berm te verstevigen. De werkzaamheden worden uitgevoerd zodra de werkzaamheden aan het naastgelegen windpark zijn afgerond. De weg moet in 2025 klaar zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel