Herbeleving van reis in 1873 over Zuiderzee

NOORDOOSTPOLDER • Ma 4 september 2023 | 16:41 • Maandag 4 september 2023 | 16:41

'Wereldzee in de polder'. Dat is de titel van het nieuwe boek van Ronald Nijboer uit Emmeloord. In het boek herbeleeft Nijboer de reis die Fransman Henry Havard in 1873 over de Zuiderzee maakte.

Havard schreef destijds al een boek over die reis: 'Dode steden van de Zuiderzee'. Nijboer kreeg de inspiratie voor zijn nieuwe werk na het lezen van dat boek van Havard. Hij vroeg zich af hoe het landschap veranderd was en hoe er met de natuur werd omgegaan.

Daarom besloot hij vorig jaar precies dezelfde reis als Havard te maken. Met het 150 jaar oude boek in de hand, al varend op een historische tjalk, onderzocht Nijboer hoe de mensen en plaatsen zijn veranderd.

Prachtige open plas
Tijdens de reis ontdekte Nijboer dat midden in Nederland nog steeds een prachtige open plas ligt, maar dat die weidsheid van het IJsselmeer vandaag de dag moeilijker te ervaren is. "Havard voer over een woeste zee waar overal een zilte lucht was. Hij schreef over zeehonden en dolfijnen. Nu heb je een heel mooi stuk, maar stuit je snel op windmolens of vakantieparken."

Als Havard zijn reis vandaag de dag opnieuw zou kunnen doen, zou hij volgens Nijboer verrast zijn dat romantische plekken zoals Urk nog zouden bestaan. "In zijn boek schreef hij wel eens woedend hoe makkelijk oude erfgoed werd gesloopt."

Het boek is vanaf dinsdag 5 september overal te koop.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel