Man die dronken een agent probeerde te wurgen moet van OM cel in

LELYSTAD • Di 29 augustus 2023 | 17:29 • Dinsdag 29 augustus 2023 | 17:29

Tegen een 32-jarige man uit Lelystad is dinsdag zes weken cel geëist. Hij zou op 8 mei vorig jaar in een dronken bui hebben geprobeerd een politieagent te wurgen met het hengsel van een tas. Hij zou hem ook hebben beledigd door te roepen: "Je hebt gesnoven, kankersnuifwout."

De verdachte verscheen niet zelf in de rechtbank, hij moest werken. Zijn advocaat deed daarom het woord voor hem. Die vertelde dat zijn cliënt het hengsel om de nek van de agent deed en strak trok, omdat hij het gevoel had dat hij zijn tas had gestolen.

Dronken
"Het gebeurde in een emotie en hij had gedronken. De politieman had ook niet zomaar zijn tas mogen pakken", vindt hij.

De politiemensen kwamen die vroege ochtend af op een melding dat er een man in de buurt van de Larserdreef rende. De agenten zagen hem inderdaad lopen en uiteindelijk vallen, waarna hij bleef liggen. Het bleek de 32-jarige verdachte te zijn. Omdat hij niet aanspreekbaar was, besloot een van de agenten het tasje dat hij bij zich had te openen.

"Daarin vond hij een fors geldbedrag. Maar liefst 2379,05 euro in cash", legde de officier van justitie in de rechtszaal uit. De man kwam vervolgens bij en begon de agent te filmen en uit te schelden. Opeens sloeg hij het hengsel van de tas om zijn nek en trok het stevig aan, zodat hij bijna geen lucht meer kreeg.

Stroomstootwapen
Pas toen de andere agent een stroomstootwapen liet zien, liet hij los. Na onderzoek bleek dat de Lelystedeling behoorlijk dronken was en kort daarvoor mogelijk uit een gecrashte witte bus was gekomen.

Wat er nou precies is gebeurd die ochtend en of de man echt uit die bus is gekomen, werd in de rechtszaal niet duidelijk. Volgens zijn advocaat was hij in elk geval niet de bestuurder van de wagen, die op een soort betonblok was gereden op de rotonde van de Larserdreef, en won hij het gevonden geld bij de Toto. Daar kon hij ook afschriften van overleggen.

Eerdere veroordeling
Voor het geweld tegen de politieman en de belediging, eiste de officier een celstraf zonder een voorwaardelijk strafdeel. "Hij wilde niet meewerken met de Reclassering en is ook al eens eerder veroordeeld voor geweld", legde die uit.

Bovendien wil hij met deze straf een signaal afgeven aan de maatschappij: "Dit soort geweld tegen de politie wordt niet getolereerd." De uitspraak is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel