Vluchtelingen vieren Oekraïense Onafhankelijkheidsdag bij Almeerse opvanglocatie
Tientallen Oekraïners zijn donderdagavond in Almere samengekomen om de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag te vieren. Op 24 augustus 1991 scheidde het land zich af van de uiteenvallende Sovjet-Unie. Tot voor kort was 24 augustus vooral een feestelijke dag, maar nu het land in oorlog verkeert met Rusland zit er ook een andere kant aan.
"Het is vandaag een bitterzoete dag voor ons", zegt de Oekraïense Antonina Ardashyna. "We vieren het, maar met pijn in ons hart en met gemengde gevoelens." Juist op deze onafhankelijkheidsdag is het volgens de vluchtelingen belangrijk om te laten zien dat Oekraïne een uniek land is.
Tranen
"Ik heb de hele ochtend lopen huilen toen ik de speech van onze president hoorde", vertelt Nadiia Shevchenko. "We zijn Oekraïners! Dat een of andere machtige man denkt dat we geen eigen volk zijn, dat is ver van de waarheid", zegt ze verwijzend naar de Russische president Poetin.
Dat de oorlog veel emoties losmaakt werd duidelijk toen donderdagavond het Oekraïense volkslied werd gespeeld. Veel aanwezigen zongen dat uit volle borst mee en lieten een traan of moesten daar zichtbaar tegen vechten.
De festiviteiten in Almere zijn door de vluchtelingen georganiseerd in samenwerking met de mensen achter Welcome App. Via die app worden allerlei evenementen georganiseerd die nieuwkomers en Almeerders met elkaar in contact brengen. Het idee daarachter is dat ze elkaar daardoor beter leren kennen en de nieuwkomers zich thuis gaan voelen in Nederland.
Tijdens de viering van Onafhankelijkheidsdag stonden er dan ook een aantal Nederlanders tussen de vele Oekraïners. Met hen deelden de vluchtelingen hun tradities en vooral ook de Oekraïense keuken.
Een tweede thuis
Voor veel van de Oekraïners is Almere inmiddels als een tweede thuis gaan voelen. Natuurlijk ligt mijn hart bij Oekraïne. M'n man zit nog daar nog", vertelt Antonina. "Maar hier in Almere zijn mijn ouders, mijn zoontje en ik gelukkig."
Antonina woont inmiddels zo'n anderhalf jaar in Nederland. "Ik heb een baan. M'n zoontje gaat hier naar school. En m'n ouders hebben hier bij kunnen komen van de hel die Marioepol was. Dus ik waardeer deze plek en de mensen die mijn ouders weer gelukkig maken enorm. Antonina en haar ouders
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
BBB haakt af voor verkiezingen: 'Te weinig kandidaten'
FLEVOLAND • Za 22 februari • Zaterdag 22 februariHet lukt BBB niet om deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in Flevoland in 2026 rond te krijgen. Wilfried Groot Koerkamp van het kernteam Flevoland van BBB laat dat weten in het programma Over Flevoland...
-
Dertig jaar oude coldcasezaak doodgeschoten Almeerder opnieuw tegen het licht gehouden
ALMERE • Za 22 februari • Zaterdag 22 februariDe dertig jaar oude coldcasezaak van Glenn Crawfurd is onlangs opnieuw tegen het licht gehouden. Overigens zonder resultaat. Dat blijkt een gesprek met rechercheur Aline Labots van het coldcaseteam Midden...
-
Urk heeft nu een markeringspaal voor een Duitse Messerschmitt
URK • Vr 21 februari • Vrijdag 21 februariOp alle plekken in Noordelijk Flevoland waar in de Tweede Wereldoorlog een crash of een noodlanding was van een vliegtuig staat nu een markeringspaal. De afgelopen maanden zijn er twaalf nieuwe geplaatst....