Door storm Poly veroorzaakte sinkholes in Bataviahaven zijn gerepareerd
De sinkholes in Bataviahaven in Lelystad zijn weer gerepareerd. Die gaten ontstonden bijna een maand geleden, toen zomerstorm Poly over ons land trok met windsnelheden van ruim 140 kilometer per uur. Hierdoor liep de kade van de Bataviahaven volledig onder en ontstonden er sinkholes. Daardoor was het gebied onbruikbaar voor cruiseschepen die daar hun vaste aanmeerplek hebben.
"Het was heel erg. We hadden zesentwintig sinkholes in de kade", vertelt Joop van Diest, directeur van de Bataviahaven. "Het zag er erbarmelijk uit." De reparatiewerkzaamheden zijn de dag na de storm begonnen om de aanmeerplek zo snel mogelijk weer toegankelijk te maken. "We hebben die kade nodig. Het is voor de veiligheid van de passagiers die hier van de cruiseschepen stappen. De gemeente Lelystad heeft dat zeer voortvarend aangepakt."
Tijdelijke oplossing
Toch is probleem van de inzakkende walkant met het vullen van de sinkholes niet blijvend verholpen. "Als er water op de stenen valt dan spoelt het zand eronder weg. Er is dus een structureel probleem en daar is de gemeente al enige tijd mee bezig. Dat vereist veel onderzoek."
Wanneer het lek in de kade boven is, weet Van Diest niet. Hij hoopt dat het probleem snel blijvend wordt verholpen. "De reparaties houden stand tot de volgende storm of een hele zware regenbui. Het liefst is dit binnen een jaar opgelost, want we krijgen steeds meer riviercruiseschepen en we verwachten ook groei de komende jaren", aldus Van Diest.
Afgewaaide takken en omgevallen bomen
Ook in Almere heeft Poly voor overlast gezorgd. De gemeente Almere laat weten dat het nog geruime tijd kan duren voordat afgewaaide takken en omgevallen bomen zijn opgeruimd. "De storm heeft de stad flink getroffen", vertelt een woordvoerder aan 1Almere. "De collega’s zijn volle bak bezig, maar het gaat nog zeker weken duren voor alles is opgeruimd."
De gemeente is samen met aannemers 'risicogestuurd' te werk gegaan. "Dus we lossen eerst op wat het grootste risico vormt, zoals bomen die op omvallen staan. Je wil niet dat iemand door een park fietst en een tak op zijn hoofd krijgt. Pas daarna komt andere schade aan de beurt, zoals losse takken langs de weg."
Op veel plekken zijn de losgewaaide takken al wel bij elkaar verzameld, maar nog niet opgeruimd. Hoe groot de schade precies is, is nog niet duidelijk. De gemeente is namelijk nog niet klaar met de inventarisatie hiervan. Inwoners kunnen in de tussentijd ook meehelpen: "Als mensen een gevaarlijke situatie zien kunnen ze daar altijd melding van doen bij de gemeente, online of telefonisch."
Inwoners die zich storen aan een berg takken voor de deur, mogen hier van de gemeente ook melding van doen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Almere heeft tweede Odensehuis, ontmoetingsplek voor mensen met dementie
ALMERE • Do 23 januari • Donderdag 23 januariAlmere Buiten heeft er een nieuwe voorziening bij voor mensen met dementie en hun mantelzorgers: het Odensehuis aan de Sumatraweg in Almere Buiten. Het is de tweede locatie van het Odensehuis in Almere....
-
Lelystad wil meer regie over jeugdzorg maar blijft samenwerken met andere gemeenten
LELYSTAD • Do 23 januari • Donderdag 23 januariDe gemeente Lelystad stapt nadrukkelijk niet uit het samenwerkingsverband met vier andere gemeenten over de jeugdzorg. Maar zij wil wel naar een andere vorm van samenwerking toe en meer de eigen regie...
-
Weekmarkt Dronten blijft op Meerpaalplein, maar locatie moet wel verbeterd worden
DRONTEN • Do 23 januari • Donderdag 23 januariDe weekmarkt van Dronten blijft in de toekomst op het Meerpaalplein. Dat is de uitkomst van een onderzoek van de gemeente over een eventuele verplaatsing naar het parkeerterrein aan De Schans. Voorwaarde...