Opluchting voor familie: katten hebben explosie in Lelystad toch overleefd

LELYSTAD • Zo 30 juli 2023 | 19:17 • Zondag 30 juli 2023 | 19:17

De drie katten die in een Lelystads huis zaten dat vrijdagochtend ontplofte, leven nog. Eén van de drie is in veiligheid gebracht in de woning van de vader van de eigenaar van het pand. De andere twee zijn al in de buurt gezien.

Tot nu toe werd er vanuit gegaan dat de dieren waren omgekomen bij de enorme explosie en de daarop volgende brand. Maar naar nu blijkt dat de drie katten de klap hebben overleefd. De bewoners waren op vakantie toen het pand vrijdag ontplofte. Vlak voor de explosie had Pieter Stierman, de vader van de eigenaar, de katten nog eten gegeven.

Kat Rhody ligt nu op een bed bij Stierman. "We hebben hem vrijdagavond gekregen," vertelt hij. Rhody was opgevangen bij één van de buren. "Ik ben met hem naar de dierenarts geweest en gelukkig, geen verwondingen." Ook de andere twee katten die in het geëxplodeerde huis zaten, zijn inmiddels in de buurt gezien maar nog niet gevangen. "De zware klap heeft kennelijk een enorme impact op ze gehad, waardoor ze schuw zijn geworden en gelijk wegrennen als er vreemde mensen in de buurt komen", denkt Stierman.

Twee katten zijn nog niet in veiligheid

Overleven is raadsel
Hoe het te verklaren is dat de dieren de enorme explosie overleefd hebben, is een groot raadsel. "Ja ik vind het heel vreemd," zegt een buurman van een paar huizen verder. "Het is triest natuurlijk. Ik weet niet wat ik ervan moet geloven, want ik heb het zelf eens niet gezien."

Stierman denkt dat de katten door een brandwerende deur in het huis beschermd zijn en na de klap - waarbij de voor- en achtergevel weggeblazen werden - snel de benen hebben genomen. Hij merkt dat de buurt heel erg meeleeft met het gezin van zijn zoon. "We zijn overweldigd door het medeleven dat we gekregen hebben. Het hele blok is naarstig op zoek naar de twee andere katten." Stierman heeft een tafel vol knuffels en lieve kaarten ontvangen van omwonenden. Allemaal voor het gezin van zijn zoon dat nog even een weekje langer met vakantie is, omdat ze hun huis niet meer in kunnen en om bij te komen van de klap. Het is nog niet bekend waardoor de explosie precies is ontstaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel