Kan ik mijn ei nog wel eten? Vijf vragen en antwoorden over de vogelgriep
De vogelgriep bij een pluimveehouderij aan de Zeebiesweg in Biddinghuizen is voor de pluimveesector een nieuwe tegenslag. Nadat drie weken geleden de landelijke ophokplicht voor pluimvee werd opgeheven, zorgt het nieuws opnieuw voor onzekerheid, ook bij omwonenden en consumenten. Daarom vijf vragen en antwoorden over de vastgestelde vogelgriep.
Er is vogelgriep gevonden. En nu?
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wijst na een besmetting binnen een bedrijf zogenoemde beschermings- en bewakingszones aan. De beschermingszone heeft een doorsnee van drie kilometer, gerekend vanaf de plek waar de vogelgriep is vastgesteld. In die zone onderzoekt de NVWA of bij meer bedrijven de vogelgriep aanwezig is. In het geval van de boerderij in Biddinghuizen zijn dat twee pluimveehouderijen.
De bewakingszone is een gebied met een straal van tien kilometer. Binnen dit gebied geldt een vervoersverbod voor dieren en dierlijke producten. Door dit verbod in te stellen hoopt de NVWA dat het virus zich niet verder gaat verspreiden en kunnen ze goed in kaart krijgen hoe erg de vogelgriep aanwezig is. Als er na 28 dagen geen nieuwe besmetting meer wordt gevonden, worden de maatregelen opgeheven. Het getroffen bedrijf heeft in die tijd de kippen kunnen ruimen en de stallen drie keer schoon moeten maken. Overigens gebeurt dat vergassen van de dieren zo snel mogelijk, vaak dezelfde of de volgende dag. Blijven pluimveehouders nu zitten met hun producten?
Nee, maar het wordt wel allemaal wat ingewikkelder. Er zijn verschillende uitzonderingen op het vervoersverbod. Zo wordt er door de overheid binnen de bewakingszone een 'pakstation' aangewezen waar pluimveehouders onder strenge voorwaarden hun eieren en kippen naartoe mogen vervoeren. Op deze manier vindt er alleen direct vervoer plaats, waardoor vrachtwagens de vogelgriep niet per ongeluk meenemen als ze tussen verschillende pluimveehouderijen rijden. Bij de verzamelplekken gelden ook strenge regels om elke kans op verspreiding tegen te gaan.
Moet ik rekening houden met lege schappen bij de supermarkt?
Supermarkten worden vanuit de pakstations gewoon bevoorraad met eieren en kip, omdat hier weinig gevaar is voor eventuele besmetting. Wel kan het voorkomen dat als er opnieuw een landelijke ophokplicht wordt ingevoerd, vrije uitloop of biologische eieren niet meer verkocht worden.
Is een eitje eten nog wel veilig?
Dat kan gewoon, want volgens experts zijn eieren veilig, ook als ze uit de omgeving komen waar de vogelgriep is gevonden. De eierschaal "is een prachtige verpakking die het binnenste goed beschermt". Er is nog nooit een melding geweest dat er een ei is gevonden dat besmet is met vogelgriep. En ook al mocht je een stuk besmet kip of een besmet ei eten: er zijn geen aanwijzingen dat je daardoor vogelgriep kunt krijgen.
Mogen pluimveehouders wel mest afvoeren?
Nee, er mag geen mest afgevoerd worden. Maar dit zorgt niet direct voor problemen, want pluimveehouderijen kunnen de mest gemiddeld gezien een paar maanden opslaan. Ongeveer één keer in de zeven weken wordt de mest opgehaald en vooral als dat pas geleden is gebeurd, kunnen pluimveehouders dus nog wel even vooruit.
Pluimveehouderijen waar de mestopslag al aardig vol begint te lopen, hebben nog wel wat mogelijkheden om een paar weken extra mest op te slaan. In het ergste geval laten ze de mest liggen in de stal, of moet het buiten op een grote bult gegooid worden. Maar dat is heel uitzonderlijk.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Vogelgriep in Flevoland: brandganzen en havik dood aangetroffen
FLEVOLAND • Wo 29 januari • Woensdag 29 januariIn Flevoland zijn de afgelopen maanden drie gevallen van vogelgriep bij wilde vogels ontdekt. Dat blijkt uit een overzicht van het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). De ziekte wordt op dit moment met...
-
Toch landelijke ophokplicht, zo'n 60 Flevolandse pluimveehouders moeten dieren binnen houden
FLEVOLAND • Wo 20 november • Woensdag 20 novemberHet ministerie van Landbouw stelt toch een landelijke ophok- en afschermplicht in voor pluimvee. Die maatregel wordt ingesteld na de vogelgriepbesmetting bij een pluimveehouderij in Putten en het Duitse...
-
Pluimveehouder geraakt door nieuwe vogelgriepmaatregelen: 'Het was een kwestie van tijd'
ZEEWOLDE • Ma 18 november • Maandag 18 november"Je kon er op wachten dat het weer zou gaan gebeuren", verzucht pluimveehouder Sijds Dijkstra uit Zeewolde over een nieuw geval van vogelgriep. Deze is vastgesteld in het Gelderse Putten en het bedrijf...
recent nieuws
-
Duizenden nieuwe woningen in Haven, maar dorpse karakter moet blijven
ALMERE • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariAls het aan het Almeerse college van burgemeester en wethouders ligt, zouden er in de toekomst tussen de 2500 en 2800 nieuwe woningen bijgebouwd worden in het stadsdeel Almere Haven. Dat staat in de ontwikkelrichting...
-
Eerste namen voor Lowlands 2025 bekend: Amerikaanse en Engelse acts én klassiek orkest uit eigen land
BIDDINGHUIZEN • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariBezoekers van het Lowlands Festival 2025 in Biddinghuizen kunnen onder meer Queens of the Stone Age, Chappell Roan en A$AP Rocky verwachten. Dat kondigt de organisatie van het evenement aan. Het zijn...
-
Minder winkels in Lelycentre vindt niet iedereen een goed idee
LELYSTAD • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariHet aantal winkels in het Lelycentre in Lelystad moet in de toekomst niet te snel worden verminderd. Juist nu er plannen zijn voor extra woningen in het gebied is het belangrijk dat die bewoners ook winkels...