Lelystads bedrijf stoot volgens buren te veel giftige stoffen uit

LELYSTAD • Do 20 juli 2023 | 18:07 • Donderdag 20 juli 2023 | 18:07

Het bedrijf Heynen Exploitatie in Lelystad maakt zich zorgen over de gezondheid van zijn 60 medewerkers door de activiteiten van het buurbedrijf Eerste Lelystadse Schroothandel (ELS). Dat bedrijf sloopt brandblussers, en daarbij zouden veel giftige, chemische stoffen vrijkomen. Volgens de eigenaar van Heynen té veel. Hij vroeg de rechter daarom donderdag om in te grijpen.

Heynen wil dat ELS wordt verboden nog langer afgedankte schuimbrandblussers te verwerken. Het bedrijf verwerkt allerlei soorten metalen, zoals koper, elektrische motoren, aluminium en ook fietsframes en auto- en machineonderdelen.

Maar het heeft ook een demontagelijn voor brandblussers. En vooral de vernietiging van schuimbrandblussers zou zorgen voor 'zorgwekkend hoge' concentraties van per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS). "Dat heeft consequenties voor het milieu en de volksgezondheid," zegt Heynen.

'Niet zoveel aan de hand'
Heynen vertelde in de rechtszaal dat diverse onderzoeken aantonen dat er te veel gif vrijkomt. ELS stelt echter dat er niet zoveel aan de hand is. "Wij zijn speciaal gecertificeerd voor het verwerken van die brandblussers en staan daarvoor onder streng toezicht. We worden steeds gemonitord en daar is niets uit naar voren gekomen", zei de directeur.

Hij liet metingen doen binnen zijn bedrijf en de resultaten vielen binnen de normale waarden, zei hij. "En als er al grote concentraties PFAS in zitten, wie zegt dan dat het bij ons vandaan komt? Er zijn zes bedrijven in de Staalstraat, die kunnen allemaal de veroorzaker zijn."

Heynen zou dat ook kunnen zijn, suggereerde de advocaat van ELS. Dat bedrijf koopt kunstofgarens in uit het Midden-Oosten en breit dat tot stoffen die worden gebruikt bij de productie van matrassen voor bijvoorbeeld Ikea en Tempur. "Maar wij worden ook elk jaar gecontroleerd op de uitstoot van PFAS", legde die directeur uit.

Moeilijke kwestie
De rechter gaf aan het een heel moeilijke kwestie te vinden. De twee bedrijven bestrijden namelijk over en weer de betrouwbaarheid van elkaars onderzoeken. "Het was handig geweest als u samen een onafhankelijk onderzoek had laten doen." Toch zal hij een uitspraak doen op 18 augustus.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel