Wat zijn seinstoringen en waarom rijdt mijn trein daardoor niet?

FLEVOLAND • Di 18 juli 2023 | 17:11 • Dinsdag 18 juli 2023 | 17:11

Je hebt er vast wel eens mee te maken gehad: kom je op het station, rijdt je trein niet vanwege een seinstoring. Balen natuurlijk. Maar hoe kan dat nou, dat er door zo'n storing minder of helemaal geen treinen meer rijden? En dat soms urenlang! Ook vandaag was het raak.

Spoorseinen zijn een soort stoplichten voor het spoor. Die zorgen ervoor dat treinen niet te dicht bij elkaar in de buurt komen. De seinen zijn aangesloten op allerlei verschillende systemen in het spoor. Soms is het sein zelf stuk, een andere keer gaat er iets mis in een van de systemen. Dat kan bijvoorbeeld het treinherkenningssysteem zijn. Woordvoerder Coen van Kranenburg van ProRail: "Eigenlijk hangt alles met elkaar samen. De seinen, het spoor, de wissels. Er zijn zoveel systeemonderdelen dat er allerlei oorzaken kunnen zijn van een seinstoring. Er kan in theorie ook gewoon een lamp kapot zijn."

Dieren die aan kabels knagen
Het is volgens Van Kranenburg dus soms een behoorlijke zoektocht voor het duidelijk is waarom de seinen niet werken. "Dieren die aan kabels knagen, blikseminslag, graafmachines die in de buurt van het spoor aan het werk zijn, grondverzakking, noem maar op." En dan zijn er nog meer uitdagingen voor de spoorbeheerder. Flevoland heeft acht treinstations: zes in Almere en Lelystad en Dronten. Het spoor dat deze stations aan elkaar verbindt is ruim 63 kilometer lang. "Als er ergens een kink in de kabel zit, kan het dus best wel even duren voordat we precies weten waar het probleem zit."

Er zijn 15 tot 25 seinstoringen per jaar in Flevoland. In de meeste gevallen leidt dat tot enkele minuten vertraging. Toch zijn er jaarlijks een stuk of vijf seinstoringen waar treinreizigers veel last van hebben. Volgens Van Kranenburg zijn deze cijfers vergelijkbaar met andere spoortrajecten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel