Asielzoekers tijdelijk in hongerstaking als protest tegen uitzichtloze situatie

ALMERE • Ma 10 juli 2023 | 18:36 • Maandag 10 juli 2023 | 18:36

Elf asielzoekers die verblijven in de voormalige brandweerkazerne in Almere Stad zijn vorige week een aantal dagen in hongerstaking gegaan. Dat meldt de gemeente maandag. De asielzoekers deden dat als protest tegen hun huidige situatie. Met name het lange wachten zonder informatie over hun asielprocedure zijn ze zat. Eerder hebben ze daar al op andere manieren aandacht voor gevraagd.

De voormalige brandweerkazerne op bedrijventerrein Markerkant is sinds de zomer van 2022 in gebruik als noodopvang. Dit om de enorme druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten. De locatie biedt plek aan 180 mensen.

Uitzichtloze situatie
Veel van de asielzoekers in de kazerne verblijven inmiddels al een jaar in de noodopvang en merken totaal geen voortgang in hun asielproces. Ze weten niet waar ze aan toe zijn en hebben geen idee binnen welke termijn ze duidelijkheid kunnen verwachten.

Lees ook: Asielzoekers protesteren tegen lange wachttijden en slechte omstandigheden

Nadat de asielzoekers vorige week in hongerstaking zijn gegaan, zijn burgemeester Hein van der Loo en wethouder Froukje de Jonge op bezoek geweest. Zij tonen zich bezorgd over de uitzichtloze situatie. Om dat signaal kracht bij te zetten is een brief gestuurd aan demissionair staatssecretaris Eric van der Burg.

"Wij vinden dat de bewoners van de Almeerse noodopvang - evenals asielzoekers in andere opvanglocaties - een eerlijke, transparante en zo kort mogelijke behandelprocedure verdienen", zo is de boodschap die wordt geuit. De omstandigheden van de asielzoekers wordt omschreven als zorgelijk en uitzichtloos .

'Asielketen onwaardig'
Geconstateerd wordt dat de IND over onvoldoende capaciteit beschikt om asielzoekers te voorzien van een snellere procedure en heldere communicatie. Met als gevolg dat de boel stagneert. "Daardoor verkeren zij in een uitzichtloze situatie; onze asielketen onwaardig."

De gemeente noemt de huidige gang van zaken maatschappelijk onverantwoord, aangezien schaarse opvangplekken onnodig lang bezet worden houden. "De hongerstakingen in de Almeerse noodopvang zijn een alarmerend signaal, dat vraagt om uw directe interventie", zo besluiten de burgemeester en wethouder hun brief.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel