Wie is Arjen Gerritsen, de nieuwe commissaris van de Koning?

FLEVOLAND • Do 6 juli 2023 | 13:20 • Donderdag 6 juli 2023 | 13:20

Officieel moet hij nog benoemd worden door het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar eigenlijk is dat maar een formaliteit. In november wordt Arjen Gerritsen hoogstwaarschijnlijk de nieuwe commissaris van de Koning van Flevoland. De 53-jarige heeft bijna 25 jaar bestuurservaring en heeft zijn hele politieke carrière doorgebracht bij de VVD. Maar wie is hij eigenlijk?

Gerritsen is getrouwd en woont met zijn vrouw in Almelo. Samen hebben zij drie studerende kinderen. Hij begon zijn politieke carrière op zijn vierentwintigste in de gemeenteraad van Wierden. In 1998 werd hij wethouder in die gemeente. Sinds 2002 was hij burgemeester van Haren. Als 32-jarige was hij daarmee de jongste burgemeester van Nederland. Later verruilde hij Haren voor De Bilt en sinds 2016 is hij burgemeester van Almelo.

Verder heeft hij bestuursfuncties gehad bij verschillende organisaties. Momenteel is hij voorzitter van Statiegeld Nederland, daarbij was hij betrokken bij de invoering van statiegeld op blikjes. Ook is hij betrokken bij de stichting GelijkSpel, een Almelose stichting die met muziek en theater een gesprek wil aangaan over gelijke kansen en inclusie. Volgens de regionale krant Tubantia is dat geen toeval, want als burgemeester heeft hij gelijkheid hoog in het vaandel staan. "Almelo is een stad zonder vips", zei hij vorig jaar tegen de krant.

Raadsleden Almelo betreuren vertrek
Gemeenteraadsleden van Almelo betreuren het vertrek van hun burgemeester. "Het kwam als donderslag bij heldere hemel", zegt PvdA-fractievoorzitter Jorien Geerdink. "Heel jammer dat Arjen weggaat. Hij is een mensenmens, recht door zee. Je weet wat je aan hem hebt."

Ook fractievoorzitter Frits Akse van de SP zal hem missen. "Ik vind het jammer voor ons, voor Almelo. Arjen staat heel dicht bij mensen die ellende meemaken in de gemeente, een echte burgervader. Hij heeft een grote dossierkennis en bereidt zich ontzettend goed voor. Hij heeft ook heel veel humor. Ook staat hij bekend als crimefighter. Ik wens hem veel succes in de polder."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel