Enorme beregeningsmachine is uniek voor Flevoland

ZEEWOLDE • Ma 3 juli 2023 | 6:49 • Maandag 3 juli 2023 | 6:49

Door haar enorme omvang is ze niet te missen. In Zeewolde rijdt een nieuwe beregeningsmachine over het land. Ze bestrijkt de hele breedte van een akker. Het is de eerste van deze soort in Flevoland.

De zogenoemde Pivot beregent het land via een buizensysteem aan een zelfrijdende machine. Water wordt uit een sloot gepompt en vervolgens via kleine sproeiertjes over het land verspreid. De nieuwe manier van beregenen is volgens agrariër Mark Geling duurzamer en ook beter voor de grond en het gewas.

Minder brandstof nodig
Op dit moment wordt in Flevoland nog vooral beregend met behulp van haspels. Om het water ver het land op te kunnen spuiten moet een hoge waterdruk worden opgebouwd. Dat gebeurt met behulp van de motor van een tractor en kost veel brandstof. De nieuwe machine kan beregenen met een lage waterdruk en is daardoor zuiniger én duurzamer.

Als je een haspel gebruikt, komt het water door de hoge druk bovendien hard op de grond neer. De grond kan hierdoor dicht slaan en er kan een harde korst ontstaan. Dat is niet handig voor ontkiemende planten. Het water uit de Pivot komt veel zachter en beter gedoseerd op de grond neer. Dit betekent dat je hem vaker en ook preciezer kunt inzetten.

Europese subsidie
De machine is deels gefinancierd via een Europese subsidieregeling voor plattelandsontwikkeling. Ook de provincie leverde een financiële bijdrage. De Pivot is onderdeel van een plan om akkerbouwbedrijven verder te verduurzamen en de bodem en waterkwaliteit te verbeteren.

Agrariër Geling wil bewust met water, mineralen en gewasbeschermingsmiddelen omgaan. Daarom heeft hij behalve in de beregeningsmachine ook in andere machines geïnvesteerd. Zo heeft hij een machine gekocht die kan zaaien in grond die niet helemaal omgeploegd is. De kwaliteit van de bodem moet daar beter door worden. De boer kijkt nog naar een cameragestuurde schoffelmachine om onkruid te verwijderen, zodat er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn.

Volgens Geling zijn dit investeringen en ontwikkelingen die nodig zijn om als boer in de toekomst duurzamer te kunnen werken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel