Oppositiepartijen na een jaar klaar met 'democratische dictatuur' van Leefbaar
Oppositiepartijen in Zeewolde zijn klaar met de manier waarop Leefbaar Zeewolde hen behandelt. De partij lijkt hen telkens buiten te sluiten bij de besluitvorming. Fractievoorzitters laten weten het gevoel te hebben soms voor spek en bonen in de raadsvergadering te zitten.
Yvonne van Bruggen van Actief Zeewolde noemt Leefbaar Zeewolde een 'democratische dictatuur', maar benadrukt dat het het goed recht is van de partij om zonder anderen te opereren.
Bij de verkiezingen van maart 2022 haalde Leefbaar Zeewolde een absolute meerderheid in de gemeenteraad. De partij kreeg tien van de negentien zetels. Samen met de ChristenUnie vormt Leefbaar Zeewolde het college van burgemeester en wethouders. Leefbaar is met een andere partij in zee gegaan om een breder gedragen meerderheid te hebben in de raad.
Voor spek en bonen
De oppositiepartijen in Zeewolde (VVD, CDA, D66 en Actief Zeewolde) zien niks van een breder gedragen meerderheid. Voorstellen die zij indienen, worden veelal aan de kant geschoven, vertellen de fractievoorzitters. Dat stoort hen. "Op dit moment heb ik niet het idee dat ze het samen willen doen", reageert VVD-fractievoorzitter Martijn Wortman op de werkwijze van Leefbaar. Soms heeft hij gevoel voor spek en bonen aan te schuiven in de raadszaal. "Als je niet gehoord lijkt te worden, dan kan dat gevoel wel ontstaan."
Fractievoorzitter Samee Sabur van D66 herkent de frustratie van de VVD. "Het is in de praktijk heel veel luisteren, ja knikken, maar uiteindelijk is het toch tegen een motie stemmen." Als er in Zeewolde iets moet gebeuren, ligt de bal bij Leefbaar Zeewolde, zegt Bouwe van der Weide van het CDA. "Je hebt altijd met één partij te maken. Willen ze? Is dat mooi. Willen ze niet? Dan heb je pech gehad."
Brief naar Den Haag
Het stoort de oppositiepartijen dat de twee collegepartijen samen een brief stuurden naar politiek Den Haag over de mogelijke komst van een militaire kazerne. Oppositiepartijen zeggen niet gevraagd te zijn om de brief te ondertekenen. Fractievoorzitter Samee Sabur van D66 denkt dat het gaat om een 'onderwerp claimen'. Hij had graag de brief met vragen medeondertekend. "Bij dit soort grote onderwerpen, projecten, moet je samen optrekken." Partijbelang heeft in dit geval volgens Sabur boven het belang van de Zeewoldenaren gestaan.
Yvonne van Bruggen van Actief Zeewolde noemt het een bewuste keuze om de oppositie buiten spel te zetten. Ze ziet de brief van Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie als een populistisch statement. Volgens Van Bruggen is het een manier om te laten zien hoe 'tegen' Leefbaar en de ChristenUnie zijn.
Fractievoorzitter Tamara Baas van de ChristenUnie herkent zich niet in de kritiek. Ze vertelt dat haar partij nog geen standpunt heeft ingenomen over de kazerne. Baas erkent wel dat het netter was geweest om raadsbreed een brief te sturen naar Den Haag. "Ik heb op het laatste moment besloten: 'ik ga mee'. Het was een ad hoc beslissing. Dan zie je dat over het hoofd."
Zonder last of ruggespraak
Ondanks de kritiek op de coalitie, zien de vier oppositiepartijen wel kansen en mogelijkheden. Samee Sabur van D66 denkt dat er binnen Leefbaar Zeewolde zeker mensen zitten die willen samenwerken met de oppositie. Sabur vermoedt wel dat zij worden tegengewerkt door de eigen partijgenoten.
Bouwe van der Weide van het CDA kan zich goed voorstellen dat er ook bij Leefbaar heftige discussies zijn en dat niet de hele fractie het eens is over een onderwerp. "Op het moment dat je er niet uitkomt, dan moet je zonder last kunnen kiezen voor wat jij denkt." Een raadslid moet dan vrij kunnen stemmen zoals hij of zij wil. Samee Sabur vraagt zich af of dit de komende 2,5 jaar gaat gebeuren. "Durven ze het? Ik denk het niet!"
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Staatssecretaris pessimistisch over financiering Lelylijn: 'Moeten realistisch blijven'
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberStaatssecretaris Chris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu ziet maar weinig mogelijkheden om de aanleg van de Lelylijn te financieren. Dat blijkt uit antwoorden die Jansen heeft gegeven op Kamervrag...
-
Meer elektriciteitshuisjes in Almeerse wijken, 'bezwaar maken niet mogelijk'
ALMERE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberAlmeerse wijken krijgen meer elektriciteitshuisjes en dikkere stroomkabels. Dat hebben de gemeente Almere en Liander afgesproken om het stroomnetwerk in de stad te verstevigen. Liander bepaalt de loca...
-
Auto in Zeewolde vernield met vuurwerk, buurt staat voor een raadsel
ZEEWOLDE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberBewoners aan de straat Heggemus in Zeewolde werden donderdagochtend opgeschrikt door een harde knal. Iets na half zes 's ochtends werd een auto vernield door een explosie. Iemand zou de ruit van de au...