OM eist in hoger beroep twaalf jaar cel voor poging tot moord

LELYSTAD • Za 24 juni 2023 | 12:03 • Zaterdag 24 juni 2023 | 12:03

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep twaalf jaar cel geëist tegen een 43-jarige inwoner van Leeuwarden die in 2021 in Lelystad een man neerschoot. Dat gebeurde in de woning van het slachtoffer aan de Rivierenlaan. Hij had een verhouding met de echtgenote van de verdachte.

Volgens het OM heeft de Fries op 19 januari 2021 met voorbedachten rade gehandeld en is er sprake van poging tot moord. De Leeuwarder was naar eigen zeggen naar Lelystad gereden, omdat het slachtoffer intieme filmpjes van hem en zijn vrouw zou hebben. De Lelystedeling zou haar daarmee gechanteerd hebben. De verdachte wilde dat de opnames gewist zouden worden.

Per ongeluk
Het was zijn bedoeling om met het slachtoffer te praten, zo vertelde hij vrijdag bij het gerechtshof in Leeuwarden. Uit voorzorg had hij een vuurwapen meegenomen. Volgens de verdachte bedreigde de Lelystedeling hem met een schroevendraaier en pepperspray. Op het moment dat de man op hem af kwam lopen, zou de Leeuwarder per ongeluk hebben geschoten. Het slachtoffer liep schotwonden op in zijn buik, schouder en een been. De Lelystedeling vertelde vrijdag dat de verdachte juist meteen begon te schieten.

Uitspraak over twee weken
De rechtbank kwam in oktober 2021 uit op poging tot doodslag. De advocaat-generaal stelt dat de Leeuwarder vooraf voldoende tijd had om na te denken over wat hij zou gaan doen. Een beroep op noodweer wijst de aanklager van de hand. Het hof doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel