Al meer dan tienduizend broedparen op Marker Wadden

LELYSTAD • Vr 23 juni 2023 | 19:11 • Vrijdag 23 juni 2023 | 19:11

Op en rond de Marker Wadden leven al honderden soorten planten en veel vissen. De kunstmatige eilandengroep is ook een ideaal foerageergebied voor vogels, die voor een deel uit de Oostvaardersplassen komen. Op de Marker Wadden zaten in 2021 meer dan tienduizend broedparen. Het water in het Markermeer is ook minder troebel geworden, concluderen onderzoekers van Deltares en de Wageningen Universiteit.

Het verbeteren van de waterkwaliteit van het Markermeer was een van de redenen om tussen 2016 en 2022 de Marker Wadden aan te leggen. Het gebied is in beheer bij Natuurmonumenten en is een populair toeristisch uitje geworden.

Helderder water
Om de zeven moerassige eilanden te bouwen, is onder andere slib uit het meer gebruikt. De wind heeft veel invloed op de aanwas van slib, zo blijkt. In de luwte van de eilanden neemt de slibconcentratie duidelijk af. Daar ontwikkelen zich nu bijzondere habitats in rietmoerassen met hoge zandranden. Het water is helderder en dat is goed voor het hele ecosysteem van het Markermeer, aldus de onderzoekers.

Volgens de onderzoekers is waterbeweging nodig om de nieuwe leefgebieden succesvol verder te laten groeien. Maar dat is een probleem, want Rijkswaterstaat hanteert voor het Markermeer en het IJsselmeer een streefpeil. De meren vormen namelijk een zeer belangrijke zoetwatervoorraad voor Nederland. Het hanteren van een streefpeil maakt de uitwisseling van voedingsstoffen tussen de wadden en het meer moeilijker. De onderzoekers blijven de ontwikkeling van de Marker Wadden volgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel