Hondenkoekjesfabriek die 'kadavergeur' verspreidt in hoger beroep tegen uitspraak rechtbank

LELYSTAD • Vr 23 juni 2023 | 6:46 • Vrijdag 23 juni 2023 | 6:46

De eigenaar van een hondenkoekjesfabriek in Lelystad is in hoger beroep gegaan tegen een uitspraak van de rechtbank, die hem opdroeg om maatregelen te nemen tegen de 'kadavergeur' die het bedrijf zou verspreiden. Omwonenden van de fabriek op het bedrijventerrein Noordersluis klagen al jaren steen en been over de volgens hen soms ondragelijke stank.

In april troffen de omwonenden, de gemeente en de fabrikant elkaar in de rechtbank. De omwonenden zeggen al sinds 2017 last ondervinden van de fabriek. Zij gaven aan dat ze geestelijke en lichamelijke klachten hebben door de geuroverlast. Volgens de klagers deed de gemeente Lelystad te weinig om de overlast tegen te gaan. De gemeente wilde eerst niet optreden, maar werd daar in 2020 toch toe gedwongen door een uitspraak van de rechtbank.

Dwangsom hielp niet
De gemeente sprak het bedrijf verschillende keren op de geuroverlast aan en legde zelfs een dwangsom op, maar enig effect hadden die maatregelen niet. De bestuursrechter besloot in april de door de gemeente opgelegde dwangsom fors te verhogen. Ook kreeg de eigenaar van Natural Dog Snacks te horen dat als hij niets doet tegen de stank, hij zijn bedrijf moet sluiten.

Tijdens de zitting in april betoogde de eigenaar van de fabriek aan de Zeilweg dat zijn bedrijf binnen alle normen blijft: "Wij worden twee keer per jaar gecontroleerd en voldoen aan alle eisen. Wij hoeven niets te verbeteren."

De gemeente Lelystad heeft kennis genomen van de uitspraak van de rechter en het ingestelde hoger beroep van de hondenkoekjesfabriek. Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad deze week laten weten dat de fabriek zich -ondanks het hoger beroep- wel aan de regels moet houden.

De gemeente heeft de Omgevingsdienst Flevoland, Gooi en Vechtstreek opdracht gegeven om opnieuw controles uit te voeren. Bij vorige controles werd door de Omgevingsdienst geen overlast vastgesteld. Dit zou onder meer komen doordat de geur maar af en toe vrij komt en op volstrekt willekeurige momenten, zoals bijvoorbeeld 's avonds laat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel