Dit is waarom er altijd wel een paar windmolens stilstaan in Flevoland

FLEVOLAND • Zo 18 juni 2023 | 13:16 • Zondag 18 juni 2023 | 13:16

Wanneer je over de A6, Gooiseweg of de Ketelbrug door Flevoland rijdt, kun je ergens stilstaande windmolens tegenkomen. Ook wanneer het waait. "Gemiddeld staat altijd drie procent van de windmolens in een windpark stil", zegt Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma van Windpark Zeewolde. "Dit komt door preventief onderhoud, reparaties en andere, seizoensgebonden factoren." Het gaat dus iedere keer om andere molens die stilstaan.

In Flevoland staan bijna zevenhonderd windmolens, verspreid over verschillende windparken. De windturbines staan geconcentreerd in Zuidelijk en Oostelijk Flevoland en langs de westkust van de gemeente Noordoostpolder. Hoewel er technisch gezien meer dan dertig Flevolandse windparken zijn, worden ze samengevoegd tot een paar projectgebieden. Het grootste is Windpark Noordoostpolder met 86 windmolens op zowel land als in het water. Andere belangrijke gebieden zijn Windpark Blauw, Groen en West, en Windpark Zeewolde.

Veel van de Flevolandse windmolens worden nu opnieuw geïnstalleerd als onderdeel van het Flevolandse regioplan windenergie uit 2016. Het doel van dit plan is om oude willekeurig geplaatste windmolens te vervangen door nieuwe, modernere windmolens in speciaal daarvoor bestemde windmolenzones.

Elzo Springer van Windpark Groen meldt dat de helft van de windmolens in zijn windpark nu nog in aanbouw is of zich in de testfase bevindt. "Er worden allerlei tests uitgevoerd, dus dan moeten de windmolens stilstaan. Na een paar maanden kunnen de molens operationeel zijn, maar zelfs dan kunnen ze nog regelmatig stilstaan."

Verschillende redenen
Windstilte is een belangrijke reden voor het stilstaan van de molens. "Dat zie je vooral tijdens de zomer", zegt Sieburgh Sjoerdsma. "Maar ook tijdens het trekseizoen van ganzen worden de windturbines vaak stilgezet om te voorkomen dat de vogels worden geraakt." In de winter kan ijsvorming tijdens overgangsperiodes van dooi naar ijs gevaarlijk zijn voor mensen in de omgeving. "Het ijs kan dan letterlijk wegschieten." Ook mogen de molens soms niet draaien om vleermuizen te beschermen tijdens zonsopgang en zonsondergang. Daarnaast kunnen windmolens worden stilgezet vanwege regelgeving over slagschaduw op nabijgelegen huizen.

ANP

Sieburgh benadrukt dat de stilstand in zijn windpark niets te maken heeft met overbelasting van het net. "Dat is nu nog geen probleem, maar we maken ons er wel zorgen over." Hij legt uit dat wanneer fossiele-energiecentrales worden uitgeschakeld, dit de stabiliteit en flexibiliteit van het stroomnet in gevaar kan brengen. "Vroeger ging er ergens in Nederland een kolencentrale harder branden als je een tosti-ijzer aanzette. Maar een windmolen kan niet plotseling sneller gaan draaien."

Oplossing zoeken
Eefje van Gorp van netbeheerder Tennet bevestigt dit en geeft aan dat zon en wind niet zomaar aan- en uitgezet kunnen worden." Daarom wordt naar oplossingen gezocht, zoals batterijen en waterstof, die het probleem kunnen oplossen tot en met 2030 en verder."

Voorlopig zullen er dus nog stilstaande windmolens te zien zijn in Flevoland. Springer daarover: "Het streven is om de windmolens zo veel mogelijk te laten draaien, maar het is een bekend gegeven dat geen enkel windpark constant honderd procent van de tijd draait."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel