ChristenUnie-jongeren 'kapen' presentatie Flevolands coalitieakkoord

FLEVOLAND • Vr 16 juni 2023 | 22:10 • Vrijdag 16 juni 2023 | 22:10

Nadat de lippen maandenlang stijf op elkaar waren gebleven, hebben de vijf partijen die in Flevoland een coalitieakkoord hebben gesloten vrijdagavond voor het eerst een toelichting gegeven. ChristenUnie-fractievoorzitter Harold Hofstra kreeg daarbij niet alleen vragen van de pers, maar ook van zijn eigen jongerenafdeling, genaamd PerspectieF.

Twee leden van de jongerentak waren het beu dat ze nog geen antwoorden van Hofstra hadden gekregen op de samenwerking in Flevoland met de PVV. Het is iets dat PerspectieF absoluut niet ziet zitten. En dus grepen ze de persconferentie aan om tekst en uitleg te vragen, waarbij Hofstra op een gegeven moment behoorlijk geïrriteerd overkwam.

Vragen van eigen partijleden
"Hoe denkt u dat de samenwerking met de PVV is voor bestuursleden die moslim zijn of die een andere religie als achtergrond hebben", vroeg jongerenlid Evelijn Zandberg hem.

"Ik begrijp uw vraag niet zo goed. Want hier in Flevoland werken we gewoon prima samen de afgelopen drie maanden. Ook daarvoor trouwens", reageerde Hofstra. Om vervolgens op te merken dat die samenwerking op andere plekken in het land ook gebeurt. "In Almere was er laatst een motie of amendement dat samen met de PVV werd ingediend. Dus er wordt al wel samengewerkt met de PVV. Dat we nu samen in een coalitie zitten, is inderdaad een nieuwe stap."

'Zoeken naar verbinding'
Hofstra benadrukte dat er wat hem betreft een prachtig coalitieakkoord ligt, waarin de blik naar voren is gericht. "Als onze voormalige partijleider Gert Jan Segers een boek schrijft met de titel 'Hoop: voor een verdeeld land', waarin het draait om de zoektocht naar verbinding. Dan denk ik: als we dat in de praktijk willen brengen, moeten we ook zoeken naar die verbinding. En dat is wat we volgens mij hier doen in Flevoland. En dat zoek ik met iedereen. En dat zoekt de heer Boutkan van de PVV ook."

PVV-fractievoorzitter Willem Boutkan reageerde kort op de aantijgingen van de jongerentak van de ChristenUnie, die de PVV een partij noemt "die beschadigt wat we als ChristenUnie moeizaam hebben opgebouwd."

"Dat laat ik over aan de jongerenafdeling zelf. Dat is hun mening", zo vertelde Boutkan. Op de vraag of het hem irriteert dat zijn partij zo wordt weggezet, luidde het antwoord: "Het is nou eenmaal een democratie waarin we leven. Iedereen heeft recht op zijn mening. En dat respecteer ik."

Controledrang
Behoorlijk doorvragen zat er tijdens de bijeenkomst in het provinciehuis trouwens niet in voor de pers. De onderhandelaars van de vijf partijen wilden journalisten niet 1-op-1 te woord staan.

Informateur Pieter van Maaren wierp zich bovendien op als een soort van persvoorlichter en probeerde het gesprek verschillende keren een andere richting op te sturen. Aan het begin van de bijeenkomst kondigde hij zelfs aan dat vragen aan de onderhandelaars alleen 'via mij gesteld kunnen worden', maar zover kwam het niet.

'Oostvaardersplassen mag natuurgebied blijven'
Ging het dan enkel en alleen over de PVV en ChristenUnie? Dat gebeurde het merendeel van de tijd wel, al was er hier en daar ook nog wel een andere vraag. Zoals waarom het BBB-voorstel om de Oostvaardersplassen vol te bouwen met huizen niet in het coalitieakkoord terecht is gekomen.

"Je moet concessies doen als je een akkoord schrijft. En we gaan al heel veel woningen bouwen", vertelde BBB-fractievoorzitter Anja Keuter. "Dus hebben we gezegd: dan mag de Oostvaardersplassen een natuurgebied blijven."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel