Dit zijn de plannen van de nieuwe Flevolandse coalitie
De vijf politieke partijen die een provinciaal coalitieakkoord hebben gesloten, hebben hun plannen voor de komende jaren bekendgemaakt. In een document van 65 pagina's zetten ze hun visie op een rij. Het gaat om BBB, VVD, PVV, ChristenUnie en SGP.
In het voorwoord wordt nadrukkelijk benoemd dat alle Flevolanders "binnen de grenzen van onze rechtsstaat en conform artikel 1 van de Grondwet, het recht hebben om te zijn wie ze zijn en te geloven wat ze geloven en niet geloven."
ChristenUnie en PVV
Het is een zin die vrijwel zeker voortkomt uit de gesprekken die de ChristenUnie en PVV al in een vroeg stadium van de formatie hebben gevoerd. Bij de achterban van de ChristenUnie is namelijk verzet tegen samenwerking met de partij van Geert Wilders.
Het landelijk bestuur van de ChristenUnie zegt dat de opstelling van de PVV op onderwerpen als godsdienstvrijheid en het belang van de rechtsstaat "haaks staat op onze uitgangspunten en overtuigingen."
'Het moet anders'
De nieuwe coalitie zegt te merken dat veel inwoners van Flevoland ervaren dat de overheid te weinig antwoorden heeft en onvoldoende merken dat de overheid er voor hen is. "En dat moet anders", zo zeggen de partijen. Er worden vier 'pijlers' benoemd waarop het coalitieakkoord is gebouwd.
* Participatie. We betrekken onze inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden bij wat we doen, zowel in de keuzes als in de uitvoering.
* Innovatie. We volgen niet altijd de gebaande paden, maar durven ook nieuwe wegen in te slaan. We passen kansrijke nieuwe mogelijkheden in de praktijk toe. Hierbij betrekken we de creativiteit en kennis vanuit de samenleving.
* Resultaatgericht. We stellen doelen en meten de effecten van wat we doen, evalueren regelmatig en passen zo nodig onze aanpak aan. Daarbij maken we op een vernieuwende manier gebruik van data.
* Ruimte. In regelgeving en ondersteuning geven we ruimte aan initiatieven van inwoners en ondernemers en zoeken naar wat kan. We zijn terughoudend met nieuwe regelgeving en schaffen overbodige regels af.
Mix van oud en nieuw
Met het openbaar maken van de plannen is tegelijkertijd ook bekendgemaakt wie namens de vijf partijen de gedeputeerden worden. Dan zijn Jan Klopman (BBB), Jurie van den Berg (BBB), Jan de Reus (VVD), Chris Jansen (PVV), Harold Hofstra (ChristenUnie) en Sjaak Simonse (SGP).
De Reus en Hofstra waren ook afgelopen periode al gedeputeerde, de andere vier gezichten zijn nieuwkomers.
Wat zijn de plannen voor de komende vier jaar?
Een selectie van belangrijke thema's uit het coalitieakkoord:
Het stikstofprobleem zorgt voor onzekerheid. We werken samen met de boeren om deze problemen om te zetten in kansen. We vinden het onacceptabel dat boeren gedwongen worden uitgekocht vanwege stikstof. Boeren die vrijwillig stoppen, krijgen uiteraard alle ruimte. Hoewel we kijken waar boerderijen met vee het beste kunnen worden geplaatst, is het niet nodig om er minder dieren te houden. Boeren krijgen hulp als zij ander werk willen doen op hun boerderij. Zoals recreatie, toerisme en natuurbeheer. We willen minder stikstof uitstoten in natuurgebieden. Daarom houden we ons aan de landelijke doelen. We zijn niet strenger dan het Rijk en houden 2035 aan als stikstof einddatum.
Bereikbaarheid
Flevoland moet beter bereikbaar worden. Daarom willen we dat er een goede verbinding komt tussen Almere en Amsterdam en andere plaatsen. De IJmeerverbinding (een tunnel of brug voor auto’s, fietsen en een metro) is hier een voorbeeld van. We steunen ook de spoorweg Lelylijn. Maar, dan willen we dat de trein stopt op stations in onze provincie, zoals in de Noordoostpolder. Als de Lelylijn wordt aangelegd, willen we dat het Rijk onderzoekt of er een tunnel kan komen op de plek waar nu de Ketelbrug te vinden is.
Woningbouw
Er komen de komende dertig jaar veel mensen in Flevoland wonen. In 2050 heeft Flevoland meer dan 700.000 inwoners. We moeten daarom 100.000 nieuwe huizen bouwen. Dit doen we in huidige steden en dorpen. Of in de buurt daarvan. Wie niet beter weet, denkt dat er in Flevoland nog meer dan genoeg ruimte is. Tussen de dorpen en steden liggen namelijk kilometers onbebouwde grond. Volbouwen dan maar? Daar peinzen we niet over. We houden van de open ruimte en de unieke opbouw van elk dorp. We willen dat dit zo blijft, ook voor de volgende generaties.
Nieuwkomers
Flevoland helpt veel vluchtelingen en asielzoekers met opvang en een dak boven hun hoofd, zoals wordt gevraagd door het rijk. We zorgen ervoor dat gemeenten genoeg plekken hebben voor mensen met een verblijfsvergunning. Als provincie dragen we heel goed bij aan de opvang van asielzoekers maar vinden het nu een taak voor provincies die achter blijven om nieuwe opvangplaatsen te realiseren. Wij zien geen ruimte om asielzoekers die waarschijnlijk geen verblijfsvergunning krijgen een woning te bieden, tenzij gemeenten dit zelf willen.
Landbouw
Voedsel uit Flevoland gaat de hele wereld over. Daar zijn we trots op. We willen een goede en stabiele toekomst voor de landbouw en de Flevolandse boeren. Dit betekent niet dat alle boeren in Flevoland biologisch moeten gaan werken? Nee, absoluut niet. We laten die beslissing graag over aan de boeren zelf. We hebben vertrouwen in onze boeren, die voorlopers zijn op het gebied van nieuwe technieken. Wel werken wij mee aan een circulair landbouwplan waarin hergebruik centraal staat, bijvoorbeeld door plantaardig afval te recyclen tot meststoffen.
Visserij
We ondersteunen de innovatieve Flevolandse vissers en willen minder regels. Vissers hebben te maken hebben met veel regels en papierwerk. Daarom willen we de vergunningen die we als provincie geven, langer geldig maken. Hoewel het visserijbeleid voor een groot deel wordt bepaald door Europese en nationale regels, doen we ons best om de belangen van de vissers te behartigen.
Energie
Flevoland is de windprovincie van Nederland. We wekken al veel windenergie op. We willen oude windmolens vervangen door nieuwe, efficiëntere turbines. Zo wekken we meer energie op met minder windmolens. Daarnaast kijken we naar nieuwe ideeën voor het opslaan en opwekken van energie, omdat het elektriciteitsnetwerk overbelast is.
Lelystad Airport
De beslissing om Lelystad Airport te openen ligt bij de landelijke overheid. Wij zien voordelen voor onze economie als de luchthaven opengaat. Maar, we vinden het ook belangrijk om meningen van bedrijven en inwoners hierover te horen. Over bijvoorbeeld thema’s als natuur, geluid en de veiligheid van voedsel. We willen dat de openingstijden van Lelystad Airport gelijk zijn aan die van andere regionale luchthavens.
Presentatie later op de avond
Het coalitieakkoord wordt vrijdagavond om 18.30 uur gepresenteerd in het Provinciehuis. Komende woensdag wordt het vervolgens besproken in de Provinciale Staten.
Bijlages
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Zeewolde en Urk krijgen tik op de vingers van ministerie: te weinig stembureaus
FLEVOLAND • Wo 27 september • Woensdag 27 septemberDe gemeenten Zeewolde en Urk hebben een tik op de vingers gekregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken omdat ze veel minder stembureaus hadden bij de laatste Provinciale Statenverkiezingen dan h...
-
Nieuwe Gedeputeerde Staten geïnstalleerd
FLEVOLAND • Vr 30 juni • Vrijdag 30 juniDe zes gedeputeerden van het nieuwe Flevolandse college zijn donderdagavond in het provinciehuis beëdigd. Daarin werken vijf partijen samen: BBB, VVD, PVV, ChristenUnie en SGP. Deelname van de PVV aan...
-
Flevolandse ChristenUnie bijeen over samenwerking met PVV
FLEVOLAND • Di 27 juni • Dinsdag 27 juniDe leden van de ChristenUnie in Flevoland spraken zich dinsdagavond kritisch uit over de samenwerking met de PVV. Dat gebeurde tijdens een al eerder geplande ledenvergadering in een kerkgebouw op een...
recent nieuws
-
Almeerder verloor beide benen, maar behoudt passie voor sport
ALMERE • Zo 22 december • Zondag 22 decemberHij verloor twee benen bij een ernstig ongeluk en een arts waarschuwde hem dat hij mogelijk nooit weer zou kunnen lopen. Maar nu, vijf jaar later, loopt, rent en fietst Almeerder Klaas Talma weer. En...
-
Leden Fish Potato Run lopen estafette naar het Glazen Huis in Zwolle
EMMELOORD • Zo 22 december • Zondag 22 decemberElf bestuursleden van de Fish Potato Run en twee andere hardlopers hebben 2600 euro opgehaald voor 3FM Serious Request. Ze gingen zondag in estafette van de atletiekbaan in Emmeloord naar het Glazen H...
-
Vredeslicht en lichtjestour in Dronten zorgen voor hoop en blijdschap
DRONTEN • Zo 22 december • Zondag 22 decemberTrekkers met knipperende kerstlampjes, sterren en sneeuwpoppen op de trekhaak, ze zorgden zaterdagavond voor veel blije gezichten langs de route van de traditionele lichtjestour in Dronten. Voordat de...