Culturele broedplaatsen moeten wijken voor woningbouw

ALMERE • Do 15 juni 2023 | 6:11 • Donderdag 15 juni 2023 | 6:11

Drie culturele broedplaatsen in Almere moeten nog dit jaar plaatsmaken voor woningen. De vele tientallen ondernemers en bedrijven die op één van deze locaties een ruimte huren, moeten met spoed op zoek naar een nieuwe werkplek.

Zo sluit Kunst is Leuk in het stadshart op 1 juli de deuren en ook de 42 ondernemers in de Cultuurdome in Almere Buiten zullen vóór 1 september een nieuwe plek moeten vinden. Eind 2023 loopt ook het huurcontract af van de ondernemers in De Paal in Almere Haven en ook de toekomst van de ruim 40 ondernemers in De Voetnoot in Almere Stad staat op losse schroeven. Een alternatieve plek is nog niet gevonden.

De culturele broedplaatsen hebben de afgelopen jaren een plek gekregen in leegstaande gebouwen, waar ze tijdelijk een plek mogen huren totdat er besloten wordt dat het gebouw een herbestemming heeft gekregen.

Meerwaarde culturele broedplaatsen
Claudio Sallons is audio engineer en dj in de Cultuurdome -de grootste culturele broedplaats van Flevoland- die in de voormalige Woondome in Almere-Buiten is gevestigd. Sallons is huurder van het eerste uur en vreest het ergste. “Waar ik bang voor ben is dat ik moet uitwijken naar een schuur of een garagebox. Een plek waar ik geen artiesten in kan ontvangen en geen ruimte heb voor een band om hun muziek op te nemen. Ik kan toch moeilijk tegen mijn klanten zeggen: ‘Kom maar naar mijn schuurtje…”

De meerwaarde van het in stand houden van culturele broedplaatsen als de Cultuurdome is het netwerk, aldus Sallons. “Er lopen zoveel verschillende kunstenaars en makers rond, dat we elkaar altijd kunnen helpen. Toen ik onlangs een plaat opnam van een zangeres, liep er een producer langs waar ze eventueel mee kan samenwerken. Dat soort netwerken zijn goud waard en binnen culturele broedplaatsen zijn die contacten makkelijk gelegd.”

Uitwijken naar andere steden
Dewi Veldhuizen onderzoekt samen met Goretti Pombo voor Flevolab hoe Almeerders zich vermaken en in hoeverre dit gelinkt is aan hun identiteit. Ze heeft zich binnen dit veld vooral gericht op de kunstsector. “Er ruste een stigma op Almere, omdat de stad het imago had dat er niets te doen was. De laatste jaren is daar verandering in gekomen door het ontstaan van meer culturele broedplaatsen.”

“Het is jammer dat het telkens om tijdelijke plekken gaat. Een jonge stad als Almere moet nog geschiedenis en identiteit opbouwen. En dat kan alleen als de inwoners de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen, maar zodra dat gebeurt, moeten diezelfde mensen weer weg en wordt er weer een stuk potentiële geschiedenis gewist.”

Veldhuizen heeft inmiddels vele ondernemers en hun klanten geïnterviewd over de kunst- en cultuursector in Almere:”Ik merk dat er onrust is ontstaan onder zowel de ondernemers als hun afnemers. Je ziet dat ieder voor zichzelf naar een plek in Almere zoekt. Enkelen van hen werken samen om een plek te vinden, maar het aantal beschikbare grote ruimtes liggen niet voor het oprapen.” Veldhuizen vervolgt: “Almere is een hele grote stad aan het worden, waardoor het steeds vreemder is dat Almeerders voor kunst en cultuur, maar ook voor het uitgaansleven in de toekomst zullen moeten uitwijken naar Amsterdam of Utrecht.”

Sallons bevestigt het beeld dat Veldhuizen schetst: “Naast audio engineer, ben ik ook DJ. De Drum&Base feesten die ik organiseer in de Cultuurdome zijn steevast uitverkocht. Er staat vaak nog een rij mensen buiten te wachten in de hoop op een kaartje, omdat het de enige plek in Almere is waar dit soort feesten nog gehouden kunnen worden. Waar we naartoe moeten? Ik heb nog geen idee.”

Dit verhaal is gemaakt door Jolie Jacobs. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel