Idee voor onderzoek naar kernreactor van de baan na forse kritiek

NOORDOOSTPOLDER • Di 6 juni 2023 | 6:10 • Dinsdag 6 juni 2023 | 6:10

Het plan van de VVD Noordoostpolder om te onderzoeken of er een kernreactor kan komen in die gemeente, is van de baan. Na forse kritiek van nagenoeg alle partijen in de gemeenteraad maandagavond, trok VVD-raadslid André Kromkamp zijn voorstel in.

"Zeker jammer en ik denk dat ik de collega's in de raad wel snap", zei Kromkamp na afloop van het debat. "Het komt misschien te vroeg." Volgens de VVD zou de komst van een Small Modular Reactor in Noordoostpolder helpen om minder afhankelijk te worden van andere energiebronnen en om minder CO2 uit te stoten.

GroenLinks spande de kroon met haar kritiek. Fractievoorzitter Hylke Hekkenberg kwam met acht argumenten tegen zo'n kernreactor. "Eén daarvan is natuurlijk het radioactieve afval. Maar ook de afhankelijkheid van de import van uranium." Ook is volgens hem wind- en zonne-energie nu al goedkoper dan kernenergie. Andere partijen vroegen zich ook af waarom dit voorstel juist nu komt en waarom er gekozen wordt voor een nieuw type kernreactor dat nog helemaal ontwikkeld moet worden.

Ook energiewethouder René van Amersfoort raadde de VVD-motie af. "Het komt veel te vroeg, dit is echt het verkeerde moment. Zeker omdat het allemaal zo in ontwikkeling is. We weten dan niet waar we 'ja' tegen zeggen."

Vanwege alle kritiek besloot Kromkamp de motie niet in stemming te brengen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel