Wanhoop bij asielzoekers duurt voort, IND heeft het te druk
Asielzoekers die in de oude brandweerkazerne in Almere verblijven, leven nog steeds in een situatie van onzekerheid, angst en uitzichtloosheid. Dat komt doordat ze nog steeds niet weten waar zij aan toe zijn. De meeste asielzoekers zitten te wachten op een tweede gesprek met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Asielzoekers horen vaak na een tweede gesprek of ze in Nederland mogen blijven. De IND zegt dat de asielaanvragen in Nederland enorm zijn toegenomen, waardoor meer tijd nodig is om die zorgvuldig te behandelen.
De asielzoekers zijn vorig jaar zomer overgebracht naar de crisisnoodopvang in de voormalige brandweerkazerne in Almere Stad. Dat gebeurde nadat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd alarm sloeg over de gezondheidssituatie op het terrein voor het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar honderden mensen noodgedwongen buiten moesten slapen. De noodopvang in Almere zou enkele maanden duren omdat de voormalige brandweerkazerne niet geschikt is voor een langdurig verblijf. Inmiddels wordt de crisisopvang al elf maanden gebruikt.
Abdul Aziz Alkhaleelee is gevlucht uit Syrië. Hij kwam in augustus naar Almere: "Toen wij hiernaartoe kwamen, zijn we na vijf dagen naar het asielzoekerscentrum in Budel gegaan. Daar zijn onze vingerafdrukken bij de politie afgenomen. Daarna hebben we bijna zeven maanden moeten wachten op het eerste gesprek. Dat gesprek was begin maart. Sindsdien zijn we aan het wachten op het tweede gesprek."
De groep asielzoekers zegt zich dagelijks af te vragen wanneer dat tweede gesprek zou komen. Alkhaleelee: "Wij wachten in spanning af, en wij kunnen niks doen. Wij willen de Nederlandse taal leren, maar in ons hoofd zijn we bezig met de vraag wanneer dat tweede gesprek kan plaatsvinden en wanneer wij een verblijfstatus krijgen. Want er is geen reactie en geen antwoord. Sommige asielzoekers nemen contact op met de advocaat maar die zegt, neem geen contact op, want er is geen nieuws."
'Eindeloos meer mensen in dienst nemen is niet de oplossing'
Volgens Alvin Hasken van de IND zijn er meer vluchtelingen dan verwacht. "Er wachten veel mensen op een uitspraak van de IND of ze wel of niet mogen blijven." Volgens Haksen worden op dit moment tussen de 24.000 en 26.000 aanvragen op jaarbasis behandeld. "Wij hebben op dit moment niet het aantal mensen in dienst om de instroom bij te kunnen houden. Dat is absoluut waar. Maar de oplossing is ook niet om eindeloos meer mensen in dienst te nemen." De NOS berichtte dinsdag dat de IND het aantal aanvragen tot 2024 niet aankan.
Alkhaleelee spreekt namens een grote groep asielzoekers. Volgens hem verblijven op dit moment zo'n 120 asielzoekers in de oude brandweerkazerne. Twintig van hen hebben al een tweede gesprek gehad, zegt hij, het overgrote deel dus nog niet. Alkhaleelee zegt niet te begrijpen waarom sommige asielzoekers hun verblijfstatus al hebben gekregen, terwijl velen niet eens een tweede gesprek hebben gehad. "Andere mensen waren hier eerder dan ons. Zij hebben tot nu toe geen verblijfsvergunning gekregen. Ook hebben zij geen tweede gesprek gehad. Sommige mensen kwamen tegelijk met ons mee en hebben binnen zes, zeven maanden een verblijfsvergunning gekregen."
Veel factoren spelen een rol tijdens het behandeltraject
Hasken van de IND kan niet ingaan op individuele gevallen. "Want ik ken de inhoud van de zaken niet. Wat ik daarover kan zeggen, is dat er heel veel factoren zijn die meespelen in het inplannen van vreemdelingen op hun eerste, tweede gesprek en een beslismoment. Het heeft te maken met het moment van instroom. Het heeft te maken waar iemand verblijft. Het heeft te maken met wat het behandeltraject is van de aanvrager."
Alkhaleelee is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze verblijven momenteel met hun moeder in een kamp in Turkije. Hij zegt bang te zijn dat hij teruggestuurd wordt naar Syrië: "Zolang je geen verblijfsvergunning hebt, is er altijd angst. Nederland kan bijvoorbeeld zeggen dat Syrië een veilig land is, terwijl dat niet het geval is. Dan krijgen we geen verblijfsvergunning of maar voor één jaar. Dan dreigen we te worden teruggestuurd naar Syrië."
'Het duurt ruim een jaar voordat mensen aan de beurt zijn'
Voorheen werden asielaanvragen binnen enkele maanden behandeld. Door de instroom is dat verlengd naar vijftien maanden. Binnen die periode moet een besluit vallen. Volgens Hasken duurt het op dit moment ruim een jaar voordat mensen aan de beurt zijn voor hun volgende stap in de asielprocedure.
Het is niet de eerste keer dat asielzoekers in de voormalige brandweerkazerne klagen over de situatie waarin zij verkeren. Eerder trok directeur Gea Vermeulen van de afdeling Sociaal Domein van de gemeente Almere al aan de bel. Volgens haar ontwikkelen steeds meer asielzoekers grote mentale problemen, zoals ernstige depressie. Die zouden ontstaan door de aanhoudende onzekerheid en onduidelijkheid waarin de asielzoekers verkeren, zegt Vermeulen. De kwestie leidde tot Kamervragen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Gevluchte Oekraïners betalen vanaf januari in heel Flevoland mee aan eigen opvang
FLEVOLAND • Ma 23 december • Maandag 23 decemberGevluchte Oekraïners die in een opvang zitten in Almere, Lelystad, Urk of Zeewolde, gaan vanaf januari meebetalen aan hun eigen opvang. In Noordoostpolder en Dronten gebeurde dat al een tijdje. Daarme...
-
Gemeente Zeewolde wil azc aan de Bosruiterweg voor onbepaalde tijd
ZEEWOLDE • Ma 18 november • Maandag 18 novemberHet gemeentebestuur van Zeewolde wil het asielzoekerscentrum aan de Bosruiterweg behouden. Op dit moment is er sprake van een tijdelijke overeenkomst, maar de gemeente ziet liever dat deze voor onbepa...
-
Flevoland één van de vijf provincies die voldoende plekken heeft voor asielzoekers
FLEVOLAND • Vr 1 november • Vrijdag 01 novemberFlevoland voldoet ruim aan de opgave die de Spreidingswet eist. De zes gemeenten in de provincie hebben in totaal 3580 opvangplekken voor asielzoekers. Dat is meer dan het Rijk had gevraagd. Flevoland...
recent nieuws
-
Lantaarnpalen bij Oranjewijk al weken kapot: 'Wachten tot het misgaat'
URK • Vr 27 december • Vrijdag 27 decemberDe straatverlichting is al weken uit bij entree van de Oranjewijk op Urk. Als je 's avonds vanaf de Urkerweg afslaat richting de Wilhelminalaan is het aardedonker. Het gebrek aan licht van de lantaarn...
-
Nieuwsoverzicht 27/12 | Klanten e-bikewinkel met lege handen • Kerstinbraak bij slager
FLEVOLAND • Vr 27 december • Vrijdag 27 decemberGoedenavond. Graag informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de kerstdagen en deze vrijdag. Met vandaag: • E-bikefabrikant Amslod failliet, klanten met...
-
Cricket is meer dan alleen sport, het is een 'sense of belonging'
ALMERE • Vr 27 december • Vrijdag 27 decemberVoor inwoners met een Pakistaanse of Indiase afkomst is het spelen van cricket meer dan het beoefenen van sport alleen. Het is een gevoel van verbondenheid. Dat is dan ook de reden dat de cricketgemee...