Grazende koeien vervangen konikpaarden in deel Oostvaardersplassen

LELYSTAD • Do 20 april 2023 | 21:06 • Donderdag 20 april 2023 | 21:06

Zeventig koeien van een biologische boer grazen het komende jaar in het Trekweggebied, een deel van de Oostvaardersplassen in Flevoland. De koeien vervangen sinds woensdag de ruim zestig konikpaarden die in het gebied liepen. Natuurbeheerder Staatsbosbeheer denkt dat de begrazing door koeien meer kans geeft aan de muizen in het gebied. Die zijn weer een belangrijke voedselbron voor roofvogels, zoals de kiekendief.

De Oostvaardersplassen zijn in de eerste plaats een Europees vogelbeschermingsgebied. Het beheer is er daarom op gericht om het gebied aantrekkelijk te maken voor zo veel mogelijk soorten vogels. De konikpaarden bleken het 100 hectare grote gebied deels te kort af te grazen. In andere delen kwamen te veel brandnetels, distels en zuring voor. Voor muizen werd het gebied steeds minder aantrekkelijk.

Runderen zorgen door hun graasgedrag voor meer variatie, aldus Staatsbosbeheer. De dieren worden steeds in een ander deel van het gebied aan de Trekweg losgelaten. De eigenaar van de koeien wil kijken of de dieren goed gedijen op de natuurgrond. Daarom wordt het eerste jaar beschouwd als een experiment.

De konikpaarden uit het gebied zijn verhuisd naar het Thüringenwald in Duitsland. Daar is ruimte voor ongeveer 100 paarden, waardoor Staatsbosbeheer er nog meer paarden naartoe kan brengen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel