Advies: coalitie tussen BBB, VVD, CU, PVV, SGP (en misschien JA21)

FLEVOLAND • Ma 3 april 2023 | 16:51 • Maandag 3 april 2023 | 16:51

De verkenners die afgelopen weken hebben gekeken welke coalitie er in Provinciale Staten mogelijk is hebben hun advies klaar. Voorgesteld wordt om vijf partijen met elkaar te laten onderhandelen over een akkoord.

Het gaat om BBB, VVD, ChristenUnie, PVV en SGP. Eventueel zou ook JA21 daar nog bij kunnen aanhaken, zo schrijven verkenners Pieter van Maaren en Herman Sietsma.

Van Maaren en Sietsma stellen voor om de partijen nu een 'ronde met programmatische gesprekken' te laten voeren. BBB, VVD, PVV, CU en SGP hebben met z'n vijven een nipte meerderheid van 21 van de 41 zetels. Als ook JA21 aanhaakt komt zo'n coalitie uit op 23 zetels.

De voorgestelde coalitie:

Wie wil wat
Alle partijen hebben in gesprekken met de verkenners aangeven wat ze willen. De BBB zegt dat ze samenwerking met de VVD, de op één na grootste partij die weliswaar verlies geleden heeft, een goede mogelijkheid vindt. De grootste partij kan ook met de PvdA in zee. Punt is wel dat de PvdA niet zonder GroenLinks mee wil doen. Maar BBB ziet een samenwerking met PvdA én GroenLinks niet zitten.

Ook met Forum voor Democratie (FVD) wil BBB bij voorkeur geen coalitie vormen vanwege het 'onvoldoende stabiele karakter' van Forum.

De VVD ziet in een coalitie van BBB met PVV, PvdA en CU een logische uitkomst. Ook de VVD vindt een deelname van zowel de PvdA en GroenLinks 'niet wenselijk'.

Niemand uitgesloten
De PVV wordt, anders dan in het verleden, door andere partijen niet uitgesloten. Wel vinden PvdA en CU samenwerking met de PVV lastig. De PVV zelf sluit andere partijen niet uit.

Wat het stikstofbeleid betreft heeft het CDA Flevoland afstand genomen van landelijk beleid van regeringspartij CDA. Dat maakt, wat deze partij betreft, de samenwerking met BBB goed mogelijk.

Verandering én continuïteit
Verder blijkt uit de gesprekken met Van Maaren en Sietsma dat de partijen uit zijn op vernieuwing en verandering, maar ook willen voorkomen dat de samenwerking snel uit elkaar spat. De verkenners schrijven in hun advies dat de partijen 'hechten aan stabiliteit en op punten waar dat kan, ook aan continuïteit'.

De partijen willen voorkomen dat er 'kwetsbaarheden in de bestuurlijke samenwerking kunnen ontstaan'. Een coalitie moet ook 'bij tegenwind of onverwachte problemen standhouden'. Om de continuïteit van de nieuwe coalitie te garanderen, 'wordt door velen prijs gesteld op deelname van ten minste een aantal ervaren gedeputeerden in het college.'

Woensdagavond zal het advies van de verkenners tijdens een extra Statenvergadering besproken worden in het provinciehuis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel