Gevaarlijke fietsroute wordt aangepakt, maar omwonenden zien oplossing niet zitten

LUTTELGEEST • Ma 3 april 2023 | 6:01 • Maandag 3 april 2023 | 6:01

Dagelijks fietsen er tientallen scholieren over de Luttelgeesterweg in Noordoostpolder, maar eigenlijk is dat te gevaarlijk. Daar zijn veel weggebruikers het over eens. De gemeente wil daarom drastische maatregelen nemen. Maar omwonenden en dorpsbewoners zien de oplossing niet zitten.

De Luttelgeesterweg wordt veel gebruikt door jeugd die naar een van de middelbare scholen in Emmeloord fietst. Maar daarnaast rijden er landbouwmachines en vrachtwagens. En ook automobilisten maken veel gebruik van de route. Omdat de weg niet erg breed is, en er soms hard wordt gereden, zorgt dat voor gevaarlijke situaties.

De gemeente wil de weg veiliger maken door de kruising Luttelgeesterweg-Marknesserweg af te sluiten, zodat de verkeersstroom afneemt. Maar omwonenden en Dorpsbelang Luttelgeest zien dat niet zitten. Ze vrezen voor omrijden en zijn bang dat de problemen zich verplaatsen naar de naastgelegen Lindeweg. Het dorp wil daarom graag een fietspad naast de weg. Volgens wethouder René van Amersfoort is dat een erg dure oplossing, maar hij is wel bereid om met inwoners in gesprek te gaan.

Van 80 naar 60 kilometer per uur
Maandagavond spreekt de gemeenteraad over de veiligheid op de wegen in de Noordoostpolder. Zo gaat het onder meer over het plan uit het mobiliteitsplan om op de gemeentelijke buitenwegen de snelheid te verlagen naar 60 kilometer per uur. Het college van B en W vindt dat een goed plan, zo blijkt uit het mobiliteitsplan, maar de VVD en Politieke Unie denken daar anders over. "Het is in onze opinie een beetje kiezen voor de makkelijke weg", zegt raadslid Alex Tuinenga (Politieke Unie). "Er is de laatste jaren geld weggehaald bij het onderhoud van de buitenwegen. Dat wordt nu opgelost door rüchtsichtslos alle wegen naar 60 kilometer per uur te brengen."

Tuinenga vindt het belangrijk dat er in de polder wat gedaan wordt aan de verkeersveiligheid. In de Noordoostpolder zijn veel lange, rechte wegen waarop nu 80 kilometer gereden mag worden. Volgens het raadslid lenen die rechte wegen zich om wat harder te rijden. "Om een verkeersbord te vervangen van 80 naar zestig, daar los je voor het gevoel van de verkeersgebruiker niets op en creëer je daar dus alleen schijnveiligheid mee."

In de gereedschapskist
Tuinenga vindt dat er eerst nu ingegrepen moet worden om te zorgen dat mensen niet harder dan 80 rijden op de buitenwegen in de gemeente, in plaats van het terugbrengen van de snelheid. "Hoe het nu in het mobiliteitsplan staat, is dat 60 als doel wordt beschreven", zegt het raadslid. "En wij zeggen: doe die 60 kilometer nu in de gereedschapskist en dan kun je die eruit halen als de situatie zich ervoor leent." Samen met de VVD vraagt Tuinenga daarvoor maandagavond met een motie aandacht in de gemeenteraad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel