'Ondernemer misbruikt bedrijfsnamen en pleegt identiteitsfraude om op te lichten'

ALMERE • Di 28 maart 2023 | 21:30 • Dinsdag 28 maart 2023 | 21:30

De Almeerse onderneming Elasto Firm BV pleegt identiteitsfraude en doet zich ten onrechte voor als de Hilversumse investeerder in de rubber- en kunststofindustrie Elastofirm. Met de identiteitsfraude worden andere bedrijven opgelicht. Dat stelt de advocaat van het Hilversumse bedrijf. Als het aan Elastofirm BV ligt, mag het Almeerse Elasto Firm BV die naam niet meer gebruiken. De kortgedingrechter in Lelystad buigt zich nu over de zaak, die dinsdag voorkwam.

Vanwege een coronabesmetting had de bestuurder van de gedaagde BV zich afgemeld. Advocaat Roeland de Bruin van Elastofirm legde tijdens de zitting uit dat Elasto Firm zich eind vorig jaar opeens vestigde in hetzelfde bedrijfsverzamelgebouw waar zijn cliënt is gevestigd.

"De verhuurder waarschuwde hen. Die had volgens de advocaat al eerder slechte ervaringen gehad met de bestuurder achter dat bedrijf." Daarna gebeurden er volgens hem ook opeens vreemde dingen. "De gedaagde heeft zich bijvoorbeeld als mijn cliënt aangemeld op de website van Plieger BV en bestelde onder meer een cv-ketel en bijbehorend installatiemateriaal."

Rekeningen niet betaald
Omdat de rekening niet werd betaald, klopte Plieger aan bij Elastofirm. Dat gebeurde ook met een bestelling bij een andere leverancier, waar de bestuurder van het Almeerse bedrijf zich per mail voordeed als de CEO van Elastofirm. Hier werd ook installatiemateriaal besteld en niet betaald.

Een ander bedrijf stuurde na contact met de Almeerse BV zelfs een vertegenwoordiger naar Hilversum voor een deal rond zonnepanelen ter waarde van 150.000 euro. "Die verbleef nota bene een nacht in een hotel voor deze klus, maar moest onverrichter zake weer vertrekken toen duidelijk werd dat het niet mijn cliënt was geweest die hen benaderde."

Trucjes
De raadsman denkt dat deze drie voorbeelden nog maar het topje van de ijsberg zijn. "Volgens de verhuurder van het bedrijfsverzamelgebouw heeft deze onderneming hetzelfde trucje ook al eens uitgehaald met een ondernemer in Eindhoven. En inmiddels zou ook een andere huurder in Hilversum het slachtoffer zijn van de Almeerse BV."

Het gaat steeds op dezelfde manier, legde de advocaat uit. Het bedrijf vestigt zich op hetzelfde adres als het slachtoffer en doet zich voor als een andere onderneming met bijna dezelfde naam. Het bijbehorende e-mailadres is bijna identiek om verwarring te zaaien.

Inmiddels is Elasto Firm vertrokken uit het bedrijfsverzamelgebouw in Hilversum en in Almere neergestreken. En hoewel de bestuurder zou hebben beloofd de naam niet meer te gebruiken, gebeurt dat nog steeds. "Dat benadeelt niet alleen de markt, maar brengt ook schade toe aan de eer en goede naam van Elastofirm."

Aangifte
Er werd geprobeerd om aangifte te doen bij de politie, maar daar werd het Hilversumse bedrijf weer weggestuurd. "Ze kunnen hier bijna niks tegen beginnen." Vandaar de gang naar de kortgedingrechter. Die moet beslissen of de bedrijfsnaam van de Almeerse BV moet veranderen en of de domeinnaam elastofirm.nl, waar vandaan de mails worden verstuurd, moet worden uitgeschreven.

De uitspraak is op 11 april.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel