Meer beleving op Schokland: beelden van vroeger en Schokkerdans-object

SCHOKLAND • Do 23 maart 2023 | 9:57 • Donderdag 23 maart 2023 | 9:57

Op Schokland is vanaf eind dit jaar meer te zien en te merken van de geschiedenis van het eiland. Museum Schokland en Flevo-landschap werken aan een beleving met 'augumented reality' waardoor de aanblik van vroeger via een mobiele telefoon te vergelijken is met het beeld van nu. Ook komt er een audioroute langs kunstwerken en een object waarop de zogenoemde 'Schokkerdans' te maken is.

Het project heet 'Beleef Werelderfgoed Schokland'. Dat moet een aanvulling zijn op de vaste tentoonstelling in Museum Schokland, de Gesteentetuin en de natuur op het eiland. De audioroute langs de kunstwerken moet de verhalen van mensen en dieren uit meerdere tijden duidelijk maken, van de prehistorie tot nu. In de sokkels van de kunstwerken komen zogenoemde 'audiopalen'. Die zijn ter plekke te bedienen en te beluisteren in het Nederlands, Duits en Engels.

Schokkerdans-beleving: draaien op een smalle plank
Met de Schokkerdans-beleving kan een draai op een smalle plank worden gemaakt. Zo'n plank lag in vroegere tijden langs de oostkant van het eiland. Het was de verbinding tussen de ene en de andere terp. Om elkaar te passeren moest men elkaar bij de middel pakken waarna een draai kon worden gemaakt. Waar dit object moet komen is nog niet duidelijk.

Het huidige Schokkerhuisje ten zuiden van het museum wordt vervangen. Ook worden alle banken en picknicksets op het eiland vernieuwd. De borden op het voormalige eiland krijgen een opknapbeurt. Museum Schokland en het Flevo-landschap bekostigen het project samen met de gemeente Noordoostpolder, provincie Flevoland, de Rabobank en meerdere fondsen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel