Gemeente NOP wil huisartsen 'verleiden' te blijven na opleiding

NOORDOOSTPOLDER • Vr 17 maart 2023 | 0:52 • Vrijdag 17 maart 2023 | 0:52

De gemeente Noordoostpolder is met ziekenhuis UMCG in Groningen in gesprek om huisartsen op te leiden in de regio. Volgens wethouder Sacha Werkman staat het universitair medisch centrum daar open voor. "Dan kunnen huisartsen zien hoe aantrekkelijk het is om hier in de Noordoostpolder te komen werken en zich te vestigen", aldus wethouder Werkman.

Over de stand van de zorg in Noordoostpolder werd donderdagavond een informatiebijeenkomst gehouden in het gemeentehuis in Emmeloord. Daar werd duidelijk dat de vraag naar huisartsen landelijk enorm is. Zo werd vorig jaar voor Emmeloord een patiëntenstop ingevoerd. In de gemeente Noordoostpolder zouden direct vijftien huisartsen kunnen beginnen, vertelt Donja Geurtz van huisartsenorganisatie Medrie. Volgens haar is het belangrijk om de regio te promoten. "Je wil gewoon de huisarts aan je binden. Dan moet ook het gebied aantrekkelijk zijn."

Het aantrekkelijker maken van het gebied zou volgens Medrie en de gemeente Noordoostpolder kunnen door een gezondheidscentrum te bouwen. In Emmeloord wordt gewerkt aan 'Het Vlie', een zorgplein aan de Urkerweg in Emmeloord. Daar moeten twaalf zorgorganisaties onder één dak komen te zitten, waaronder drie huisartsenpraktijken.

Geen dialysekliniek
In het oorspronkelijke plan zou het Duitse bedrijf B.Braun meewerken aan een dialysekliniek, maar het bedrijf trok zich vorige week terug. Directeur Marcel Kuin van het Antonius Ziekenhuis noemt het vertrek 'een ingrijpend besluit'. B.Braun voorfinancierde het ontwerp van het zorgplein in Emmeloord. De overgebleven elf partijen gaan weer om tafel om alles op een rijtje te zetten en een nieuwe oplossing te vinden.

De bouw van 'Het Vlie' moest in tweede helft van dit jaar gaan beginnen waarna het gebouw begin volgend jaar klaar moest zijn. Of deze planning wordt gehaald is nog niet duidelijk. Kuin hoopt over een paar weken te weten hoe het project doorgaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel