OM gaat Ali B vervolgen voor drie zedendelicten

ALMERE • Di 14 maart 2023 | 15:26 • Dinsdag 14 maart 2023 | 15:26

Het Openbaar Ministerie gaat Ali B vervolgen voor drie zedendelicten. De 41-jarige Almeerder zou de delicten in 2014 en 2018 hebben gepleegd. Dat zou zijn gebeurd in Heiloo, Amsterdam en in het buitenland. Het OM wil het woord 'zedendelict' op dit moment niet nader toelichten.

Een van de zaken hangt volgens het OM samen met de zedenzaak rond het tv-programma The Voice Of Holland. In dit programma was Ali B actief als jurylid en coach. De aangifte van een vierde vrouw tegen Ali B zal worden geseponeerd. Deze aangifte was volgens het OM ook gerelateerd aan The Voice Of Holland, maar uit onderzoek is niet gebleken dat er sprake is geweest van een strafbaar feit.

Ook bandleider Jeroen Rietbergen zal worden vervolgd. De 51-jarige Huizenaar wordt verdacht van een zedenfeit dat in februari 2018 zou hebben plaatsgevonden in of rond de opnamestudio’s waar The Voice of Holland werd opgenomen. Een onderzoek tegen jurylid en coach Marco Borsato zal bij gebrek aan bewijs worden geseponeerd.

Eerder maakte het OM al bekend een vierde TVOH-gerelateerd onderzoek te seponeren. Hiermee zijn volgens het OM in alle vier de zaken rondom het televisieprogramma The Voice of Holland vervolgingsbeslissingen genomen.

De zedenzaak rond The Voice kwam aan het rollen na een uitzending van het onlineprogramma BOOS. In januari deden in BOOS meerdere vrouwen bij presentator Tim Hofman hun verhaal over vermeend wangedrag achter de schermen bij The Voice of Holland. Het RTL 4-programma werd per direct van de buis gehaald en producent ITV stelde een onafhankelijk onderzoek in.

Ali B in statement verbaasd over uitblijven algehele seponering
Ali B is verbaasd dat het Openbaar Ministerie (OM) niet alle zaken tegen hem heeft geseponeerd. Dat laat de 41-jarige artiest weten in een statement. "Dat het OM niet tot een algeheel sepot is gekomen, verbaast mij enorm en lijkt te zijn ingegeven door druk van de publieke opinie", aldus de oud-coach van The Voice.

Volgens het OM was bij de aangifte van een vierde vrouw tegen de rapper geen sprake van een strafbaar feit. Ali B laat weten "blij" te zijn dat deze zaak is geseponeerd. De artiest heeft altijd schuld ontkend wat betreft de beschuldigingen aan zijn adres.

"De afgelopen veertien maanden hebben we hemel en aarde bewogen om snelheid te krijgen in het onderzoek en hebben wij steeds gevraagd om duidelijkheid", vervolgt Ali B. "Die oproep werd niet beantwoord. In de tussentijd heb ik, in overleg met het OM, mediation gesprekken aangevraagd met de vrouwen die aangifte hebben gedaan", vervolgt de artiest.

Volgens Ali B lopen "deze gesprekken" en zijn die "zeer waardevol". "We hebben het OM verzocht deze gesprekken af te wachten. Dat ze daar niet voor hebben gekozen is onbegrijpelijk, zeker nu deze binnen afzienbare tijd zouden worden afgerond." De artiest laat weten "tot op heden met alles meegewerkt" te hebben en dat hij dat "zal blijven doen". "Ik heb het volste vertrouwen in een juiste beslissing van de rechtbank."

Hoe nu verder?
Voordat de zaken voor de rechter komen krijgen de advocaten van de verdachten de mogelijkheid om onderzoekswensen in te dienen. Deze eventuele wensen kunnen aanleiding zijn voor nader onderzoek. Op dit moment is daarom voor beide strafzaken nog geen zittingsdatum bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel