Gemaal Vissering als eerste volledig gasloos door 'uniek stukje techniek'

URK • Vr 10 maart 2023 | 15:27 • Vrijdag 10 maart 2023 | 15:27

Het water valt dezer dagen weer met bakken uit de hemel in de provincie. Om al die regen en natte sneeuw weer uit Flevoland te krijgen, is de provincie afhankelijk van de gemalen van Waterschap Zuiderzeeland. Eén van die gemalen is inmiddels al tachtig jaar oud. Gemaal Vissering op Urk is wel volledig gerenoveerd en ook verduurzaamd. Het is nu het eerste volledig gasloze gemaal van Flevoland.

"De motoren van de pompen waren aan vervanging toe en het hele gebouw kon ook een flinke opknapbeurt gebruiken", vertelt heemraad Piet Boer. Hij is een soort wethouder bij het waterschap. "Voor ons was het een uitdaging dit gemaal zo energiezuinig mogelijk te maken. Er staan dan ook de meest moderne elektromotoren die de pompen aandrijven. Ze worden bijna niet warm en hebben een enorm goed rendement."

Heemraad Piet Boer

Monumentstatus zorgt voor speciale regels
Omdat het gemaal een Rijksmonument is, mochten er niet zomaar aanpassingen gedaan worden. "De buitenkant moest bijvoorbeeld dezelfde uitstraling houden, terwijl het een ontzettend slecht geïsoleerd pand was. Overal was nog enkel glas. We hebben op verschillende plaatsen aan de binnenkant een soort voorzetkozijnen geplaatst waardoor het nu wel geïsoleerd is maar dat je er niets aan ziet aan de buitenkant."
"Ook hebben we de enorme hal in twee delen gesplitst. In het deel waar veel gewerkt wordt, is het warm, terwijl de andere ruimte niet ook verwarmd wordt. Dat scheelt heel veel energie. We gebruiken trouwens warmtepompen", vertelt Gerjan Spijkerboer. Hij is de projectmanager renovatie en verduurzaming van het gemaal.

Elektromotor in het gemaal

Per minuut kan er 2,4 miljoen liter water uit de polder gepompt worden. Dat is één grote tankauto per seconde. "Doordat alle pompen nu computergestuurd zijn, kunnen we dit zo efficiënt mogelijk doen. De motoren laten we ook het liefst draaien als de elektriciteit goedkoop is. Dat is nu nog vaak in de nacht, maar het is steeds vaker overdag als er volop zonne- en windenergie is", legt Spijkerboer uit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel