Bewoners vinden sloop oudste woningen Emmeloord zo erg nog niet

EMMELOORD • Vr 10 maart 2023 | 7:51 • Vrijdag 10 maart 2023 | 7:51

"Een nieuwe woning is toch wel heel erg aantrekkelijk." Zo reageerden bewoners van de oudste woningen van Emmeloord tijdens een informatieavond over de sloopplannen van hun woningen. De bijeenkomst was in het gemeentehuis van Emmeloord en werd georganiseerd door woningcorporatie Mercatus.

Het gaat om rijtjeswoningen aan de Rietstraat en de Zeebiesstraat die zijn gebouwd in 1943. Het waren de eerste permanente woningen van Emmeloord en zijn volgens de huidige bewoners koud en tochtig. In de beide straten staan in totaal 103 woningen waarvan Mercatus er 82 wil afbreken.

Tijdens de informatieavond is gesproken over renovatie. De nadruk lag op nieuwbouw. Volgens directeur Judith de Groot van Mercatus is sloop en nieuwbouw de beste optie en dat liet ze zien aan de hand van animaties. "Als we besluiten om te gaan renoveren dan doen we dat volgens de energielabels die ook gelden voor nieuwbouw." Die kosten vallen dan hoger uit, zo legde ze dat uit aan de bewoners. Net als bij nieuwbouw zou voor renovatie ook moeten gelden dat de woningen weer vijftig jaar mee kunnen.
Op videoschermen werden animatie's vertoond hoe de straten en de woningen er uit gaan zien als sloop en nieuwbouw een feit zijn. "We bouwen de nieuwe woningen in dezelfde Stijl" zegt de Groot. Ook komen er twee hofjes. "We gaan daarmee nog meer een sfeer creëren van toen." Dat viel wel in de smaak bij de meeste aanwezigen.
Het moment om te praten over nieuwbouw kon Mercatus niet beter uitkiezen. Terwijl op de schermen mooie plaatjes werden vertoond en er grote plattegronden op de tafels liggen, valt er buiten natte sneeuw en waait de wind om het gemeentehuis. "Als ik nu voor het raam in de woonkamer ga zitten voel ik de koude wind door het kozijn komen" vertelt een inwoonster van de Rietstraat. Haar voorkeur gaat naar nieuwbouw, maar met een goede renovatie zou ze ook tevreden zijn.

Komende zomer dient Mercatus een plan in bij het gemeentebestuur en vraagt dan ook een sloopvergunning aan. Afgelopen maandagavond zijn er tijdens de gemeenteraad vragen gesteld over de voorgenomen sloop. Zo wil D66 weten of en hoe de raad betrokken wordt bij de sloopplannen en het verlenen van een sloopvergunning.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel