Gras gaat van Knardijk af voor wilde bijen

FLEVOLAND • Vr 3 maart 2023 | 6:06 • Vrijdag 3 maart 2023 | 6:06

Landschapsbeheer Flevoland gaat een stuk gras van de Knardijk halen om een leefgebied te creëren voor wilde bijen. Door dat afplaggen zou de populatie van de insecten in Flevoland de komende jaren flink moeten toenemen.

Bij het afplaggen wordt de bovenste grondlaag verwijderd. Op die manier ontstaat een kale zandvlakte van zo'n 100 vierkante meter, vlakbij de Lage Knarsluis. Wilde bijen graven gangen in het zand en leggen daar hun eitjes. De insecten nestelen zich liever in een bodem met een iets hardere bovenlaag en daaronder een lossere zandgrond.

De Knardijk tussen Lelystad en Harderwijk is jarenlang een belangrijke plek geweest voor vele soorten wilde bijen. Tegenwoordig komen er niet veel soorten meer voor, omdat er weinig open zandgrond is waar de insecten zich kunnen nestelen.

Waarom moeten er meer wilde bijen komen?
Wilde bijen maken geen honing maar zijn wel onmisbaar voor de natuur en ons voedsel. Zo bestuiven wilde bijen driekwart van de gewassen. Volgens Jan Nagel van Landschapsbeheer Flevoland neemt het aantal wilde bijen in rap tempo af. De helft van de 350 soorten die in Nederland voorkomen, dreigt te verdwijnen.

Imker Rob Triest juicht het project toe. Volgens hem leent de Knardijk zich uitermate goed als leefgebied voor de wilde bij. Volgens hem bestaat 80 procent van de ondergrond van de Knardijk uit zand. De omringende polder bestaat voornamelijk uit klei, waar insecten moeite mee hebben om in te graven.

Landschapsbeheer Flevoland roept vrijwilligers op om te komen helpen met het afplaggen. "Bij voldoende 'handen' is het ook mogelijk om nog naar de Voorlanden bij Dronten te gaan, om ook daar een stuk terrein af te plaggen voor de wilde bijen", aldus Nagel.

De Knardijk splitst zuidelijk en oostelijk Flevoland en grenst dus niet aan water. Tot 2016 was het een zogenoemde 'slaperdijk' die bescherming moest bieden mocht de buitendijk rondom Flevoland breken. Tegenwoordig hoeft de dijk niet meer aan bepaalde veiligheidsnormen te voldoen en heeft het alleen een vertragende werking mocht de buitendijk doorbreken. Nu wordt er gekeken hoe de dijk kan opgaan in het landschap.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel