Visserijsector luidt noodklok: helft minder vissers door veranderende regels

URK • Wo 1 maart 2023 | 15:31 • Woensdag 1 maart 2023 | 15:31

Het aantal kotterbedrijven neemt met de helft af als de overheid doorgaat met het inperken van het vissen. Dat zegt de visserijsector in een brandbrief aan de koning en de Eerste en Tweede Kamer. Volgens onder meer de Urker vissers en de visafslag in het dorp moet vissen in Natura2000-gebieden mogelijk blijven omdat dat wetenschappelijk gezien kan. Ook moet de rechtsongelijkheid met de binnenvaart verdwijnen, zeggen ze.

De sector zegt "de noodtoestand" uit te roepen voor de sector. De regels die vaak veranderen kunnen ervoor zorgen dat 50 van de 120 kotterbedrijven overblijven, aldus de vissers, afslagen en toeleveranciers die de brandbrief hebben ondertekend. Om het omvallen van bedrijven te voorkomen moet vissen nu en in de toekomst mogelijk blijven in Natura2000-gebieden. Als de gebieden in de Noordzee worden afgesloten voor natuur en windmolenparken raken ze 'visvrij', waarschuwt de sector, verwijzend naar wetenschappelijk onderzoek.

Eerder gaf Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond ook al aan. De vissers, afslagen en leveranciers willen ook dat de stikstofregels voor de binnenvaart gelijk worden getrokken met die voor de visserij. De sector geeft aan dat de regels niet gelden voor binnenwateren, zoals de Nieuwe Waterweg en Westerschelde, maar wel voor gebieden langs de kust. Daarbij krijgt de binnenvaart tot 2050 de kans om de stikstofuitstoot naar nul te krijgen, zegt de sector. Dat vindt de visserijsector oneerlijk omdat er 'maar' 200 garnalenschepen zijn. "Dat is een ernstige vorm van rechtsongelijkheid."

Volgens de sector moet de visserij serieus worden genomen omdat die nu stap voor stap kapot wordt gemaakt. Vissers, afslagen en toeleveranciers zeggen zich al 30 jaar te schikken om te voldoen aan overheidsbeleid. De regels beperken de bedrijfsvoering en zijn in strijd met de grondwet en het eigendomsrecht, zegt de sector. "De overheid verzaakt zijn grondwettelijke taak de vrijheid van de burgers -en dus ook de vissers- te garanderen en het ongestoord genot van hun eigendomsrecht te waarborgen."

De brandbrief moet volgende week worden aangeboden op Paleis Noordeinde in Den Haag. Tot die tijd is de noodkreet te ondertekenen door medewerkers uit de visserijsector.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel