Veertig maanden cel geëist wegens oplichting met 'bitcoinfabriek'

LELYSTAD • Wo 15 februari 2023 | 15:24 • Woensdag 15 februari 2023 | 15:24

In een rechtszaal bomvol slachtoffers van oplichting is woensdag 40 maanden cel geëist tegen de man achter Koinz Trading uit Lelystad. Het bedrijf presenteerde zich in 2017 als de grootste Nederlandse bitcoinfabriek voor particulieren. Investeerders kregen hoge rendementen voorgespiegeld. Tientallen mensen staken geld in het Lelystadse bedrijf. Maar nadat de eigenaar door de FIOD was opgepakt, bekende hij dat de fabriek nooit echt bestaan heeft.

Het rendement dat Koinz Trading bood was hoger dan dat van zonnepanelen en de investering was nagenoeg zonder risico, zo beloofde de flyer destijds. Eigenaar B. van M. kwam eind 2016 vrij na een veroordeling voor een mislukte plofkraak. Nog geen maand later begon hij Koinz Trading in Lelystad en het geld stroomde binnen. Particulieren kochten bij hem een computer waarmee bitcoins gegenereerd werden. Die computer zouden in een geheime hal staan. En door ze aan elkaar te koppelen zouden veel meer bitcoins 'gemined' worden. De eerste investeerders kregen een paar maanden lang inderdaad 0,3 bitcoin als rendement, maar de geldstroom droogde al snel op. Later zou zijn gebleken dat de verdachte de rendementen uitkeerde met bedragen die nieuwe klanten inlegden. Koinz werd uiteindelijk in 2018 failliet verklaard.

Kantoortje in Lelystad
Een fabriek vol computers die bitcoins genereerde heeft nooit bestaan, zei de officier van justitie woensdag in de rechtbank. Koinz Trading was nooit meer dan een kantoortje in Lelystad. De verdachte kocht volgens het Openbaar Ministerie (OM) daadwerkelijk computers, maar die bleken helemaal niet geschikt te zijn om bitcoins mee te maken. Ze werden gebruikt om de serienummers in de contracten te kunnen zetten. Ook het feit dat het koppelen van deze machines meer bitcoins zou opleveren, klopte volgens het OM niet.

In mei 2019 werd de man opgepakt, nadat al eerder diverse slachtoffers met succes kort gedingen tegen hem hadden aangespannen. In één van die zaken werd hij veroordeeld tot betaling van enkele bitcoins en de levering van computers aan enkele slachtoffers, op straffe van een dwangsom van 10.000 euro. De slachtoffers kregen uiteindelijk niets.

Negen handtassen
De verdachte verklaarde tegenover de politie dat hij nooit de gedachte had om mensen op te lichten. Problemen die al snel ontstonden, zou hij later wel oplossen. In 2017 nam hij het er volgens het OM van. Hij zou 1,4 miljoen euro hebben gespendeerd, aan onder meer dure reizen, een Maserati, een BMW. Ook kocht hij negen handtassen voor zijn vrouw, voor 18.000 euro.

De verdachte was woensdag wegens een vermeende ernstige allergie niet bij zijn strafzaak aanwezig. Volgens zijn raadsman is hij deze maand nog buiten westen in zijn cel aangetroffen. De verdachte zit op dit moment een celstraf van 22 maanden uit, omdat hij in 2014 ruim 1,2 miljoen euro en enkele auto's en motoren heeft witgewassen. Hij verscheen nog kort via een videoverbinding in de Zwolse rechtszaal, maar wilde de zaak niet bijwonen.

Een vrouwelijke medeverdachte was wel in de rechtszaal en zei dat ze nooit iets van oplichtingspraktijken heeft meegekregen. Tegen haar is voor haar geringe rol een taakstraf van 180 uur geëist.

Vorderingen
Tegen de man zijn door gedupeerden 48 vorderingen ingediend voor een totaalbedrag van ruim 3,3 miljoen euro. Dat is veelal inclusief de bitcoins die nooit zijn uitgekeerd. De een zag het potje dat hij voor zijn kinderen opbouwde verdwijnen, een ander werd uiteindelijk in een inrichting opgenomen omdat hij de oplichting niet aankon. In totaal zouden zeker honderd personen gedupeerd zijn.

Advocaat wil vrijspraak
Volgens advocaat Leon Rommy klopt het niet dat B. nooit van plan was daadwerkelijk een 'mining farm' te starten. Hij heeft geprobeerd een bonafide bedrijf op te zetten maar dat is hem niet gelukt, zei hij. In het pand aan de Chroomstraat in Lelystad was al wel beveiliging aangebracht, maar er zou een nare gaslucht hangen waardoor de 'fabriek' daar niet van de grond kwam. De raadsman verzocht om vrijspraak. Volgens de advocaat van de vrouw van B. wist zij van niets. Pas na zijn aanhouding vertelde de hoofdverdachte over de oplichtingspraktijken, zei ze.

Het vonnis volgt op 20 maart.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel