Maarten krijgt nieuwe nier door Facebookoproep

EMMELOORD • Za 11 februari 2023 | 13:39 • Zaterdag 11 februari 2023 | 13:39

Maarten van Hoeve uit Emmeloord heeft na een oproep op Facebook een nieuwe nier ontvangen. Hij lijdt aan een erfelijke nierziekte waardoor zijn nieren voor nog maar voor zeven procent werkten. Zijn vriendin Ineke Bijdevaate schoot hem meteen te hulp toen ze het Facebookbericht zag. De twee vertelden er zaterdag over in het Weekendcafé van Omroep Flevoland en RTV 527.

"Toen ik de oproep zag langskomen, heb ik hem meteen dezelfde avond gebeld", vertelt Ineke. Ze kent Maarten al vanaf haar zestiende en had dus al een langlopende vriendschap met hem. Net als Maarten is ze ook nog eens bloedgroep O-positief.

In eerste instantie was er de hoop dat Maarten door de operatie weer een nierfunctie van 60 procent zou krijgen. Door de nier van Ineke is dit nu zelfs 90 procent. Dit is hetzelfde als iedereen met nieren die goed functioneren.

Donorregister
Maarten moest het via een Facebookbericht proberen, omdat hij niet in aanmerking kwam voor het donorregister. Als je op deze wachtlijst staat, ontvang je een nier van een overleden donor. Maarten had een nier van een levende donor nodig. Deze werken namelijk beter en gaan langer mee.

In zijn directe omgeving was het ook niet mogelijk om een donor te vinden. Maartens familieleden zijn namelijk besmet met dezelfde ziekte of hebben een andere bloedgroep.

Snel herstel
De operatie was ongeveer drie weken geleden en vooral Ineke is momenteel nog aan het herstellen. Zij hoopt snel weer haar beroep als internationaal chauffeur op te kunnen pakken. Met Maarten gaat het nu een stuk beter: "Voor de operatie was ik behoorlijk ziek, futloos en had ik totaal geen energie. Na de operatie voelde ik me de dag daarna al eigenlijk als herboren. Ik sta te popelen om weer aan de gang te gaan".

Het WeekendCafé is de gezamenlijke live-uitzending op zaterdag van Omroep Flevoland en de lokale omroepen in de provincie. Dit weekend werd de uitzending mede verzorgd door RTV 527. De uitzendingen zijn live bij te wonen voor publiek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel