Nieuwe schoolgebouwen mogelijke oplossing voor lerarentekort
Hoe lossen we het lerarentekort in Almere op? Op die vraag probeerde de gemeenteraad donderdagavond een antwoord te vinden tijdens de Politieke Markt. Uit recent onderzoek blijkt dat het lerarentekort in het primaire onderwijs in Almere hoger is dan in andere steden. Er staan in Almere 237 vacatures open. En dat betekent een lerarentekort van ruim 19 procent. Schoolbesturen zeggen grote moeite te hebben om die vacatures te vullen.
Dat Almere met een groter tekort zit dan andere steden, heeft meerdere oorzaken, zegt wethouder Roelie Bosch. "We moeten de bestaande scholen bemensen. Maar in Almere worden nog steeds nieuwe scholen geopend. Dus dat vraagt extra leerkrachten."
Volgens Bosch is het gemeentebestuur samen met de schoolbesturen volop aan het werk om de instroom van nieuwe leraren te vergroten. "We proberen leerkrachten hier naartoe te halen. En we willen ze laten zien dat Almere een hartstikke leuke stad is om te wonen en te werken. En er wordt nagedacht hoe we de organisatie van de scholen zo kunnen aanpassen dat de werkdruk van de leraar naar beneden kan." Daarmee doelt Bosch op het binnenhalen van professionals van andere organisaties als Collage of Stad en Natuur. De mensen zouden dan lessen kunnen geven in plaats van een bevoegde docent. Daarnaast probeert de gemeente de uitstroom van docenten te verminderen. Nieuwbouw trekt nieuwe leerkrachten aan
Tijdens de Politieke Markt gaven deskundigen vanuit het onderwijs antwoord op vragen van gemeenteraadsleden. Volgens Nico de Haas van de stichting Prisma wordt het lerarentekort in de komende tien jaar niet opgelost. "Almere is veel meer dan andere steden een groeistad. En die groei vraagt om meer nieuwe leerkrachten dan in die andere steden."
Wat daarbij niet helpt, zegt de Haas, is de staat van de schoolgebouwen in de stad. "Veel schoolgebouwen zijn ruim 40 jaar oud. Die gebouwen zijn vaak met haast gebouwd. Dat betekent dat die scholen zijn versleten. En dan is het lastiger om daar nieuwe leerkrachten aan te trekken." Dat is volgens De Haas ook te zien in de verdeling van het tekort aan leraren over de gehele stad. "In Almere Hout staan mooie nieuwe gebouwen. En daar is het lerarentekort veel kleiner van bijvoorbeeld in Haven of in Almere Stad." De schoolbestuurder ziet nieuwbouw van scholen dan ook als een belangrijke oplossing van het lerarentekort. "We gaan het tekort er niet helemaal mee oplossen, maar het zal zeker veel schelen."
De Haas benadrukt dat er in de afgelopen jaren al veel is gedaan samen met de gemeente om ontwikkelingen het hoofd te bieden. "We hebben ingezet op zij-instromers. Zo kwamen mensen die goed geschoold zijn voor de klas. En dat was echt wel een succes." Daarnaast, zegt De Haas hebben veel onderwijsassistenten de mogelijkheid gekregen om een opleiding te doen tot leerkracht. "En ook dat heeft goed gewerkt."
Komen er genoeg docenten van de PABO?
Toch zullen die maatregelen het tekort niet oplossen, zegt De Haas. "Dat komt omdat de instroom op de PABO, de lerarenopleiding onvoldoende is. En we hebben te maken met een hoge uitstroom doordat mensen met pensioen gaan." Daarbij, zegt de Haas komt nog dat er de komende jaren veel gebouwd wordt in nieuwe wijken als Pampus. "En die kindjes hebben allemaal een juf of een meester nodig."
Alle politieke partijen in de gemeenteraad zien het lerarentekort als een groot probleem. Shadi Nikshomar van GroenLinks snapt de uitleg dat het probleem in Almere groter is omdat Almere hard groeit. "Maar dat maakt niet dat we ons daar dan minder zorgen over maken. Het is een zeer urgent probleem."
Volgens René Eekhuis is Almere een lastige stad om leraar te zijn. "We hebben hier best vaak complexe scholen met leerlingen die niet allemaal even makkelijk zijn. Dat maakt het werk hier net even wat moeilijker dan op een school in bijvoorbeeld Het Gooi." Eekhuis denkt dat de stad moet bedenken hoe het beroep aantrekkelijker kan worden gemaakt. "Je moet er voor zorgen dat mensen het leuk vinden om bij je te werken. Dat er een plezierige sfeer is. En dat is lastig soms."
Shadi Nikshomar vindt het pijnlijk dat het lerarentekort in de ene wijk veel groter is dan in andere wijk. "Het primaire doel van onderwijs is toch dat iedereen gelijke kansen krijgt om zich te ontwikkelen. We zien dat het tekort groter is in wijken waar zwakke scholen staan. En het kan toch niet zo zijn dat het lerarentekort de kloof nog groter maakt."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Echtpaar koopt half dorp in Friesland: 'Op slag verliefd'
DRONTEN • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberEen huis kopen, dat was voor Ed en Adri van Turnhout te gewoon. Zij kochten een half dorp. Het echtpaar uit Dronten is sinds een paar maanden eigenaar van een stuk grond in het Friese Allingawier. Daa...
-
Modelbouwbeurs op Urk trekt duizenden liefhebbers
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberRijen dik stonden bezoekers zaterdag voor Sporthal De Vlechttuinen op Urk. Het is de derde keer dat op die locatie de Hobby- en Modelbouwbeurs is georganiseerd. Uit heel het land komen liefhebbers van...
-
Sophie bouwt Urk na met LEGO-steentjes
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberSteeds verschillende steentjes op elkaar zetten totdat er herkenbare ontwerpen ontstaan. Urker Sophie van den Berg kan de vuurtoren van Urk, kotters en vissershuisjes maken van LEGO-steentjes. "Urk va...