Flevolandse gemeenten hebben genoeg vlees op de botten

FLEVOLAND • Do 19 januari 2023 | 14:33 • Donderdag 19 januari 2023 | 14:33

De gemeenten in de provincie Flevoland zijn financieel gezien het gezondst van Nederland. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van accountantsbureau BDO. De zogenoemde solvabiliteit (heeft de gemeente een buffer om tegenvallers op te vangen) ligt met 51 procent het hoogst. Ook op het gebied van schulden zijn de Flevolandse gemeenten de beste van de klas, met een 'schuldenquote' van 13 procent.

BDO geeft in de jaarlijkse benchmark een rapportcijfer aan elke gemeente. Dat is onder meer gebaseerd op schulden, uitstaande leningen, gemeentelijke belastingen en grondbezit. Noordoostpolder en Dronten hebben een 10 gekregen. Almere, Lelystad en Zeewolde scoren een 8 en Urk heeft met een 7 nog een ruime voldoende.

Het landelijke beeld is dat de financiële situatie van de meeste gemeenten is verbeterd, maar het accountantsbureau zet daar wel kanttekeningen bij. Zo kregen gemeenten meer geld van het Rijk. Ook waarschuwt BDO dat zes op de tien Nederlandse gemeenten over drie jaar in de rode cijfers kunnen komen door de maatschappelijke ontwikkelingen van de komende jaren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel