Dronter docent: 'Examenuitslag voor speciaal onderwijs gelijktrekken met regulier onderwijs'

LELYSTAD • Ma 16 januari 2023 | 12:52 • Maandag 16 januari 2023 | 12:52

Alle examenkandidaten in het voortgezet onderwijs moeten de uitslag op hetzelfde moment krijgen. Dat is het doel van een petitie van docent Henk Vegter uit Dronten. Middelbare scholieren krijgen de uitslag in juni, maar examenkandidaten in het speciaal middelbaar onderwijs in de laatste schoolweek. Dat is niet eerlijk omdat die leerlingen na het schriftelijk examen nog mondelinge examens moeten doen, zegt de docent.

Op de reguliere middelbare school krijgen leerlingen meerdere toetsen door het jaar heen. Daarna volgt het afsluitende schriftelijk examen, in mei. Het schriftelijk examen wordt ook gemaakt in het voortgezet speciaal onderwijs waarin Vegter werkt, bij het Aurum College in Lelystad. Daar volgen na het schriftelijk examen alleen nog mondelinge examens tot de schoolvakantie. Om daarop goed voorbereid te zijn moeten de examenkandidaten de uitslag van hun schriftelijke examen eerder weten, vindt Vegter.

Toezegging van minister Wiersma
Volgens Vegter heeft minister Wiersma van Onderwijs hem persoonlijk toegezegd om alle examenkandidaten voortaan tegelijkertijd te informeren over de uitslag. Ook bleek de Tweede Kamer vorig jaar unaniem voorstander, zegt hij. Medewerkers van het ministerie van Onderwijs hebben de docent laten weten dat de aanpassing alleen nog wel een paar jaar kan duren. "Door veroudering van systemen die niet aan elkaar gekoppeld zijn", zegt Vegter. "Mijn vraag is dan: wie is de baas op het ministerie?". De docent wil met de petitie voor elkaar krijgen dat het sneller veranderd wordt.

De petitie van Vegter is inmiddels 1700 keer ondertekend. Wie de oproep ondersteunt kan het verzoek tot begin april ondertekenen. Daarna wil Vegter de ondertekeningen aanbieden aan de onderwijscommissie van de Tweede Kamer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel