Ook gemaal Wortman aangezet om vele regenwater weg te pompen

LELYSTAD • Do 12 januari 2023 | 10:07 • Donderdag 12 januari 2023 | 10:07

Door de hevige regenval heeft Waterschap Zuiderzeeland donderdagochtend besloten om gemaal Wortman bij Lelystad in te schakelen. De andere gemalen in Flevoland hebben de hele nacht al extra water weggepompt, zegt technicus Jan Willem Trompetter van het waterschap.

Gemaal Wortman dateert uit 1956 en is destijds gebouwd om Oostelijk Flevoland droog te malen. Het monumentale dieselgemaal bij de haven draait nu met twee van de vier motoren. Dat is uitzonderlijk, want het gebeurt niet vaak dat het gemaal aangezet wordt. Door de hevige regenval is de grond heel nat, waardoor het water sneller naar de sloten en tochten stroomt. Woensdag werd al veel water preventief de provincie uitgepompt, omdat er in de nacht van woensdag op donderdag tot wel 40 millimeter regen in de provincie zou gaan vallen. "De strategie van gisteren heeft goed gewerkt", zegt Trompetter. "Dag en nacht de in- en uitschakelpeilen gelijk houden. We proberen normaal gesproken 's nachts wat meer uit te malen in verband met de goedkope stroom, maar we hebben nu gedacht van, nou, we doen de dag- en nachtpeilen gelijk, want weg is weg."

Volgens Trompetter is er nu een prima peil in de polderkanalen en in de Hoge en Lage Vaart. Hij verwachtte dat gemaal Wortman tot ongeveer 15.00 uur zou draaien met twee motoren. Uiteindelijk is het gemaal rond 11.00 uur weer uit gezet, omdat het waterpeil toen weer normaal was.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel