Waterschap pompt extra water weg vanwege verwachte regenval

FLEVOLAND • Wo 11 januari 2023 | 16:04 • Woensdag 11 januari 2023 | 16:04

Waterschap Zuiderzeeland pompt woensdag de hele dag extra water naar het IJssel- en Markermeer en de randmeren. Het waterschap spreekt van een voorzorgsmaatregel, omdat de bodem erg nat is door de regenval van de afgelopen tijd en er in de nacht van woensdag op donderdag tot 40 millimeter regen kan vallen.

Door de natte bodem komt het regenwater vrij snel in de sloot terecht, waardoor het peil in de sloot stijgt. "We spelen altijd in op de weersvoorspellingen. Op dit moment geldt het scenario 'zeer nat'. Dit betekent dat de gemalen ook overdag al draaien in plaats van enkel 's nachts", zegt het waterschap. "Alle werkzaamheden zijn erop gericht om water uit de polder te pompen. Zo vangen we de voorspelde buien zo goed mogelijk op. Daarnaast houden we de waterpeilen goed in de gaten."

Ook in de nacht van woensdag op donderdag blijven de gemalen door heel Flevoland doorpompen. Een woordvoerder van het waterschap laat weten dat de drie gemalen in Biddinghuizen, Almere en Dronten het afvoeren van het water nu nog goed aan kunnen, maar als het morgen nóg natter wordt, wordt het monumentale dieselgemaal Wortman bij Lelystad ook aangezet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel