Toch geen storingsmelding voordat windmolen in Zeewolde afbrak
Het afbreken van de windmolen aan de Eemmeerdijk bij Zeewolde gebeurde zonder enige storingsmelding of andere waarschuwing. Dat laat een woordvoerder van energiemaatschappij Vattenfall donderdag weten na vragen van Omroep Flevoland. Een eerder genoemde storingsmelding blijkt er nooit te zijn geweest.
Vattenfall heeft de beschikbare gegevens van het windpark opnieuw bekeken en komt nu tot deze conclusie. De tijdlijn die woensdag door een woordvoerder werd geschetst blijkt gebaseerd op verkeerde aannames. Er was géén storingsmelding op dinsdagavond, en de molen heeft woensdagochtend sowieso één uur gedraaid voordat deze afbrak.
Wat was de eerder geschetste tijdlijn?
Vattenfall meldde woensdag dat de avond ervoor om 23:00 uur een storingsmelding was binnengekomen en dat de windturbine vervolgens in de veilige stand was gegaan. Dat zou betekenen dat hij niet meer draaide na de storing. Ook zou Vattenfall een monteur hebben opgeroepen, maar deze zou nog niet bij de windmolen zijn aangekomen voordat die afbrak. Nu blijkt dat er helemaal geen monteur is opgeroepen, omdat er dus nooit een signaal is binnengekomen dat er iets mis was.
Als reden voor het delen van de foutieve informatie draagt de woordvoerder van de energiemaatschappij aan dat het erg hectisch was vanaf het moment dat de windmolen was afgebroken.
Was er dinsdagavond dan wel iets aan de hand?
De informatie over de energieopbrengst van het windpark aan de Eemmeerdijk wordt per dag opgeslagen. Toen het nieuws van de verwoeste windturbine woensdagochtend binnenkwam, keek Vattenfall als eerste naar dit overzicht. Tussen 23:00 en 24:00 uur zag het bedrijf dat de opbrengst van deze molen ineens was ingezakt. Vattenfall trok de verkeerde conclusie dat dit door een storing was gekomen. Naar nu blijkt speelde de dip in productie rond 23:00 uur in het hele windpark aan de dijk.
Vattenfall concludeert dat de wind op dat moment te hard is geweest, waardoor het automatische remsysteem voor alle molens in werking ging. Boven een bepaalde windsnelheid gaat dit systeem automatisch aan. Er was dus geen enkele storing en geen aanwijzing dat het twaalf uur later faliekant mis zou gaan.
Brokstukken vlogen in het rond
Het bovenste deel van de windmolen brak woensdagochtend rond 11:00 uur af en kwam deels op de dijk terecht. Een woordvoerder van Brandweer Flevoland bevestigt dat de turbine vlak daarvoor nog heel was. De brokstukken lagen over honderden meters verspreid. Ze lagen ook deels op de naastgelegen serviceweg en akker. In het pad werd een krater van een meter diep geslagen. Er raakte niemand gewond.
Ligging wieken wijst erop dat turbine nog draaide
Dat Vattenfall in de eerste instantie meldde dat de windmolen was stilgezet, leek al niet te rijmen met de plek waar de brokstukken verspreid lagen. De gedachte dat de windturbine in ieder geval op het moment van afbreken aan het draaien was, lijkt met de nieuwe verklaring van het bedrijf steeds aannemelijker.
Hoogleraar windenergie Gerard van Bussel van de TU Delft zei bij NPO Radio 1 ook al dat de wiekdelen niet zo ver op de akker hadden kunnen liggen als de windmolen had stilgestaan.
De brokstukken zijn donderdag opgeruimd. Ze worden opgeslagen en onderzocht tijdens het technische onderzoek naar de oorzaak van het afbreken.
Provincie: andere turbines uit voorzorg niet laten draaien
Het provinciebestuur is op de hoogte van het incident met de afgebroken windmolen en is blij dat niemand gewond is geraakt, zo laat een woordvoerder weten. De provincie dringt er bij de eigenaar van de windmolen op aan om de andere turbines pas weer in bedrijf te nemen als de oorzaak van dit ongeval bekend is en duidelijk is dat het risico zich niet voordoet bij de andere windmolens.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Verplichte controles voor oude windturbines vanwege afbreken molen in Zeewolde
ZEEWOLDE • Wo 18 oktober • Woensdag 18 oktoberWindmolens die meer dan twintig jaar in bedrijf zijn, worden in de toekomst verplicht strenger gecontroleerd. Dat wil staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat naar aanleiding van het...
-
Windmolens op Eemmeerdijk met pensioen, sloop begonnen
ZEEWOLDE • Do 20 juli • Donderdag 20 juliDe windmolens op de Eemmeerdijk bij Zeewolde worden vanaf deze week gesloopt. De verouderde windmolens moeten voor 1 oktober verwijderd zijn, want dan loopt de vergunning af. Daarom is nu een begin ge...
-
Oorzaak afgebroken windmolen bekend: monteurs vergaten lijm bij servicebeurt
ZEEWOLDE • Di 16 mei • Dinsdag 16 meiDe oorzaak van de afgebroken windmolen aan de Eemmeerdijk is een slecht uitgevoerde reparatie. Dat concludeert het Noorse bedrijf DNV na onderzoek van de brokstukken en de data van de windmolen. Een z...
recent nieuws
-
Bijna 200 kilo illegaal vuurwerk gevonden in een woning in Almere
ALMERE • Zo 22 december • Zondag 22 decemberIn een woning in Almere heeft de politie afgelopen zaterdag 199 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. Het vuurwerk is in beslag genomen. De politie kwam het vuurwerk op het spoor omdat de dienst bezig...
-
Jessica Middel zit op haar plek in uniek appartementencomplex De Golfslag
EMMELOORD • Zo 22 december • Zondag 22 decemberNadat het gered werd van de sloop, is het markante gebouw De Golfslag in Emmeloord weer vol in gebruik. Jessica Middel verruilde Zwolle, vorig jaar net voor de kerst, met een plek in het appartementen...
-
Echtpaar koopt half dorp in Friesland: 'Op slag verliefd'
DRONTEN • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberEen huis kopen, dat was voor Ed en Adri van Turnhout te gewoon. Zij kochten een half dorp. Het echtpaar uit Dronten is sinds een paar maanden eigenaar van een stuk grond in het Friese Allingawier. Daa...