Doorgeven energiestanden voor prijsplafond kan nog steeds
De energiestanden voor het bepalen van het prijsplafond kunnen nog steeds worden doorgegeven bij de grote energiemaatschappijen die in Flevoland leveren. Dit moest eigenlijk op 31 december of 1 januari. Bij energieleverancier Vattenfall waren er wat problemen door overbelasting vanwege alle meldingen.
"We hebben normaal gesproken 40.000 meldingen van energiestanden per maand, nu kregen we er op 31 december 115.000 binnen", zegt een woordvoerder. "Dat ging niet helemaal goed en leidde ook tot wat klachten, maar gelukkig was alles snel verholpen."
Een groot deel van de meldingen kwam uit Almere. Vattenfall verzorgt daar voor 52.000 inwoners van Almere Stad en Almere Poort de stadsverwarming. Dit systeem is bij vrijwel iedereen aangelegd zonder de zogenoemde slimme meter. Via deze meter kan de energiemaatschappij op afstand de meterstanden uitlezen als hier toestemming voor is gegeven.
Huishoudens zonder deze meter - en mensen die geen toestemming hebben gegeven om de meter uit te lezen - waren aangeschreven om hun standen door te geven. Dit gold overigens voor alle huishoudens in Flevoland zonder slimme meter en dat beperkt zich niet tot woningen met stadsverwarming.
Essentklanten moeten opschieten
Bij Vattenfall kunnen de standen nog tot 15 januari worden doorgegeven en bij Eneco kan dit tot 9 januari. Wie bij Essent zit moet wat meer haast maken. Bij deze maatschappij kan het nog tot en met 5 januari.
De overheid heeft een maximumtarief ingevoerd voor elektriciteit en gas voor een groot deel van het jaargebruik, het zogenoemde prijsplafond. Bij gas wordt bijvoorbeeld over de eerste 1200 kubieke meter maximaal €1,45 per kubieke meter betaald. Voor de eenheden boven de 1200 wordt de afgesproken prijs met de energieleverancier betaald. Als de afgesproken prijs onder €1,45 ligt, dan betaalt de consument sowieso het lagere bedrag.
Het prijsplafond gaat op 1 januari in en wordt over een jaar bekeken. Om vast te stellen of die 1200 kubieke meter gas wordt gebruikt, moet bekend zijn wat op 1 januari het startpunt is. Stadsverwarming werkt met andere eenheden, maar het principe is hetzelfde. Bij elektriciteit geldt een plafond van 2900 kilowattuur per jaar. Tot deze grens wordt maximaal 40 cent per eenheid betaald.
Het moment van de jaarlijkse afrekening is per klant verschillend en loopt vrijwel nooit gelijk aan het kalenderjaar. Daar wordt rekening mee gehouden, maar die 1200 kubieke meter gas is niet in twaalf gelijke maanden verdeeld.
Eerlijke afrekening
"Dat zou niet eerlijk zijn", legt de woordvoerder van Vattenfall uit. "Stel dat je afrekening op 1 april is. Dan zou je zeggen dat je voor de eerste drie maanden van dit jaar een kwart van die 1200 kubieke meter zou mogen rekenen, maar dan heb je waarschijnlijk meer gebruikt dan 300 kubieke meter omdat je in de eerste maanden van het jaar meer gas verbruikt in verband met de kou. Die 1200 kubieke meter is daarom ongelijk verdeeld over twaalf maanden waarbij per maand rekening wordt gehouden met de tijd van het jaar."
Bij het doorgeven van de standen op 31 december of 1 januari gaat de energiemaatschappij als meetpunt precies uit van het doorgegeven getal. Als bij Vattenfall de stand wordt doorgegeven van 14 januari, dan wordt het meetpunt van 1 januari een schatting gebaseerd op het doorgegeven cijfer. "Dus hoe dichter bij 1 januari hoe nauwkeuriger de schatting", aldus de woordvoerder.
Als er helemaal geen standen worden doorgegeven, dan geldt voor alle maatschappijen dat ze een schatting maken van de meterstand per 1 januari gebaseerd op eerdere gegevens.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Woningcorporatie NOP: 'Meer nieuwe huurhuizen voor 2028 is onrealistisch'
NOORDOOSTPOLDER • Do 19 december • Donderdag 19 decemberHet is onrealistisch om voor de komende paar jaar te vragen om meer nieuwe huurhuizen in Noordoostpolder. Dat zegt woningcorporatie Mercatus in een brief aan de gemeente. De gemeente vindt de aantalle...
-
De POT 2000; actie van Echnaton-leerlingen voor de voedselbank
ALMERE • Do 19 december • Donderdag 19 decemberDe lijst met 2000 liedjes is klaar en de potten zijn ingezameld. Dat is de POT 2000 van middelbare school Echnaton in Almere. Op Echnaton FM, het internet-radiostation van de school, is de uitzending...
-
Opnieuw gesteggel over afstand tussen busbaan en tuinen van aanwonenden
ALMERE • Do 19 december • Donderdag 19 decemberDe ruimte tussen de busbaan en de tuinen van buurtbewoners aan de Rondostraat en de Capricciostraat in de Muziekwijk moet vrijgemaakt worden tot 1,50 meter. Dat wil de gemeente. De maatregel is nodig...