Varkenshouderij verliest alle vergunningen; vrees voor strafbare activiteiten
Varkenshouderij Creil Exploitatie B.V. aan het Zuidermeerpad in Creil verliest al haar vergunningen, omdat de provincie vreest dat deze gebruikt worden om strafbare feiten te plegen. Dat blijkt uit een mededeling aan Provinciale Staten. Om wat voor soort strafbare feiten het zou gaan, is niet bekendgemaakt. De beslissing betekent dat de varkenshouderij moet sluiten.
Het bedrijf stond voorheen bekend als Sebava en Knorpolder en vroeg onlangs toestemming voor het wijzigen van de mestopslag en voor het wijzigen van het aantal gehouden dieren. Het bedrijf houdt 20.000 varkens. Volgens de provincie is de aanvrager daarbij ook onderworpen aan een zogenoemde Bibob-procedure. Bij deze procedure laten lokale overheden onderzoeken of zij bij het verlenen van vergunningen ongewild criminele activiteiten zouden kunnen faciliteren.
Volgens de provincie oordeelde het Landelijk Bureau Bibob dat er een ernstig gevaar bestond dat de vergunningen van de varkenshouderij mede zouden worden gebruikt om strafbare feiten te plegen. Om die reden krijgt het bedrijf geen toestemming voor het wijzigen van de mestopslag, maar wordt ook de uit 2006 stammende vergunning om aan het Zuidermeerpad een varkenshouderij te starten ingetrokken.
Gedeputeerde Van Gaal over het besluit:
Veel strafbare feiten over langere periode
In de openbare versie van de provinciale stukken worden de verwachte strafbare feiten niet verder toegelicht. Wel schrijft de provincie dat feiten en omstandigheden een patroon laten zien van het structureel, of in ieder geval herhaaldelijk vermoedelijk plegen van overtredingen en strafbare feiten gedurende een langere periode. Gelet op de hoeveelheid strafbare feiten waarmee Creil Exploitatie B.V. in verband kan worden gebracht, vindt de provincie de sluiting van het bedrijf te rechtvaardigen.
De varkenshouderij heeft nu zes weken de tijd om een zienswijze in te dienen, die de provincie vervolgens zal beoordelen. Dient het bedrijf geen zienswijze in, dan moet de varkenshouderij sluiten. Stopt het bedrijf niet, dan kan de provincie dwangsommen opleggen.
Over het Landelijk Bureau Bibob
Deze organisatie kan bij de toetsing van vergunningaanvragers kijken in gesloten systemen van de voedsel- en warenautoriteit, de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie, de arbeidsinspectie en de justitiële informatiedienst. Naast de aanvrager van een vergunning worden bovendien ook zakenpartners van de aanvrager gecontroleerd. In de inzet van het bureau gaat doorgaans eerst een eigen onderzoek van een gemeente of provincie vooraf.
Actie van Partij voor de Dieren
De varkenshouderij in Creil werd eerder gerund onder de namen Knorpolder en Straathof en lag al eerder onder vuur. In januari vorig jaar eiste de Partij voor de Dieren nog dat de varkenshouderij uit Flevoland vanwege niet kloppende vergunningen zou vertrekken.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Heeft Almere geleerd van Omniworld-debacle? 'Floriade-verhoren déja-vu'
ALMERE • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberDe openbare verhoren in het Floriade-onderzoek hebben oud-raadslid Ruud Pet "echt een déja-vu" bezorgd. Hij zag tot zijn verbijstering dat weer dezelfde missers boven water kwamen als twintig jaar gel...
-
Slachtoffer seksueel geweld: 'Ik werd niet geloofd'
LELYSTAD • Za 23 november • Zaterdag 23 november"Dan word je opeens aangeklampt. Wat fijn dat jullie hier aandacht voor vragen. Ik heb het nooit durven zeggen, maar ook mij is verkrachting overkomen. Ik kon er nergens mee heen. Ik werd niet geloofd...
-
Mogelijk nieuw distributiecentrum met een oppervlakte van tien voetbalvelden in Almere
ALMERE • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberEr komt mogelijk een extra distributiecentrum op bedrijventerrein Stichtsekant in Almere. Het college vraagt de raad om in te stemmen met de plannen hiervoor. Het gaat om het bedrijf Intospace B.V. da...