Taalcentrum overvol, asielkinderen wachten op onderwijs
De klassen bij Taalcentrum Almere zitten zo vol dat er geen plek meer is voor alle asielkinderen. Dat zegt directeur Theo Klein Koerkamp van het centrum. Almere staat op de landelijke lijst van gemeenten waar vanwege het lerarentekort asielkinderen op wachtlijsten staan.
Kinderen die in het azc in Almere Stad verblijven, krijgen wel onderwijs bij het Taalcentrum. Maar van de asielkinderen die in de noodopvang in de oude brandweerkazerne zitten, krijgen er maar acht les bij het Taalcentrum. De rest moet wachten op onderwijs. Tot voor kort waren er zo'n dertig asielkinderen in de brandweerkazerne. Hoeveel dat er nu zijn, is niet duidelijk. Klein Koerkamp: "Wat daar op de brandweerkazerne gebeurt, weet ik niet precies. Wij hebben in september gezegd, dat wij niet meer kinderen kunnen toelaten. We zitten vol."
Taalcentrum Almere geeft momenteel onderwijs aan zo'n 700 kinderen. Deze komen uit diverse landen uit de hele wereld. Het zijn kinderen van onder anderen arbeidsmigranten, expats en vluchtelingen. In september had de school een wachtlijst van 100 kinderen. Door allerlei oplossingen is de lijst gereduceerd tot 15 nu. "Met de kerstvakantie gaan zo'n 70 kinderen vertrekken. Die gaan doorstromen naar het reguliere onderwijs. Dus er komen weer een aantal plekken vrij, maar die zijn vrij snel weer opgevuld."
Grotere klassen niet wenselijk
Klein Koerkamp is geen voorstander van grotere klassen als oplossing om wachtlijsten tegen te gaan. Door het lerarentekort bestaan de groepen uit 17 of 18 kinderen. Groepen van 20 of meer is niet wenselijk omdat het ten koste gaat van de kwaliteit van het onderwijs. "In elke klas zitten kinderen met allemaal verschillende nationaliteiten en taalachtergronden. En dan is 15 eigenlijk al te veel. Daarbij komt ook nog dat heel veel kinderen van vluchtelingen vaak veel problemen hebben, getraumatiseerd zijn, veel narigheden hebben meegemaakt, en ook vanwege dat, heel veel extra aandacht nodig hebben."
Grotere groepen kunnen ook negatieve gevolgen hebben op het personeel. "Je kan zeggen, misschien moeten we de groepen groter maken. Dat doen we ook al. We hebben grotere groepen dan wat eigenlijk wenselijk is. En op het moment dat je daar nog meer concessies aan gaat doen om die wachtlijsten tegen te gaan, dan krijg je misschien weer uitval van personeel of personeel dat weggaat."
Dronten verwacht wachtlijst
De problemen met het onderwijs voor asielkinderen beperkt zich niet alleen tot Almere. Bij de noodopvanglocatie op het evenemententerrein van Walibi in Biddinghuizen krijgen zo'n twintig asielkinderen sinds maandag les. Er zijn zes lokalen ingericht om onderwijs te kunnen geven. De verwachting is dat daar snel wachtlijsten gaan ontstaan. Onder de duizend asielzoekers bij Walibi bevinden zich namelijk veel kinderen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Man die vrouw op Urkerweg doodreed had geen rijbewijs, maximale taakstraf geëist
NOORDOOSTPOLDER • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariTegen een 31-jarige man uit Lelystad die in 2022 bij Emmeloord een dodelijk ongeluk veroorzaakte, is woensdag een taakstraf van 240 uur geëist. Volgens het Openbaar Ministerie is het ongeval te wijten...
-
Guus Habets maakte MKZ mee in 1983: 'Bij de pinken kwamen de witte vlokken uit de bek'
NAGELE • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariKalverhouderijen die op slot zijn, groenscholen die maatregelen nemen en spanning onder boeren. Nadat mond-en-klauwzeer (MKZ) onlangs in de Duitse deelstaat Brandenburg werd vastgesteld, wordt de gezondheid...
-
Kamer kritisch op staatssecretaris over 'soap' rond Lelylijn
FLEVOLAND • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariEen groot deel van de Tweede Kamer heeft felle kritiek op staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer). Kamerleden verwijten Jansen dat hij geen enkele moeite doet om de Lelylijn-spoorlijn te redden....