Snelheid omlaag in NOP, maatregelen tegen sluipverkeer
De maximumsnelheid op bijna alle gemeentelijke wegen in het buitengebied van Noordoostpolder moet omlaag van 80 naar 60 kilometer per uur. Daarnaast moet de snelheid op verschillende straten in Emmeloord geleidelijk omlaag van 50 naar 30 kilometer per uur. Dat staat in het concept van het Mobiliteitsplan 2030 dat de gemeente Noordoostpolder ter inzage heeft gelegd.
De snelheidsbeperking moet de veiligheid op de gemeentelijke wegen in Noordoostpolder verbeteren. Volgens de gemeente sluit het plan aan bij de landelijke richtlijnen en zorgt de verlaging van de snelheid voor 15 procent minder CO2-uitstoot.
Op bekende sluipwegen komen pilots met belemmeringen, zogenoemde superblocks, voor doorgaand verkeer. Dan valt bijvoorbeeld te denken aan een paaltje in de weg dat alleen kan worden bediend door bestemmingsverkeer of verkeerssluizen die alleen geschikt zijn voor landbouwverkeer.
Pilots vanaf 2023
De pilots met superblocks beginnen volgend jaar op de Bomenweg, Kleiweg en Voorsterweg. De maatregel moet er voor zorgen dat de wegen veiliger worden voor fietsers. Per situatie wordt gekeken wat de beste oplossing is. Dat gebeurt in overleg met de aanwonenden, aldus de gemeente. In 2026 volgt een proef op de Karel Doormanweg.
Op de Noordermiddenweg bij Creil en de Luttelgeesterweg bij Luttelgeest moeten vanaf 2026 maatregelen worden genomen om de snelheid te verminderen. Zo moeten er plateau's in de Noordermiddenweg komen. De gemeente denkt ook na over de mogelijkheid om de toegang van de Marknesserweg naar de Luttelgeesterweg af te sluiten. Dat moet doorgaand verkeer op de weg voorkomen.
Maatregelen om fietsveiligheid te vergroten
Op andere plekken in Noordoostpolder moeten fietsroutes worden verbeterd. Zo wordt er led-verlichting voorgesteld in het wegdek van het fietspad langs de N50, tussen Ens en Emmeloord. Ook worden maatregelen genomen voor de fietsveiligheid rondom de toekomstige VO-campus in Emmeloord. Zo gaat de kruising van de Meldestraat met de Espelerlaan op de schop.
Het centrum van Marknesse moet veiliger worden door groot verkeer voortaan om te leiden via de Hoge Sluiswal en Oudeweg. Daarvoor worden de klinkers in beide straten vervangen door asfalt. Dorpsbelang Marknesse liet in april al weten daar niet blij mee te zijn.
Volgens de gemeente moet ook meer worden ingezet op deelmobiliteit. Zo zouden ondernemers proeven kunnen opzetten om deelauto's, -fietsen en -scooters in de kernen en op recreatieve plekken aan te bieden. Daarnaast komt er een onderzoek naar een (recreatief) fietspad tussen het Kuinderbos en de Wellerwaard. Ook blijft de gemeente pleiten voor een bushalte bij Schokland, de Lelylijn en een veiligere N50.
Het mobiliteitsplan is in te zien tot eind december. De gemeenteraad besluit er in maart of april over. Met de plannen is zo'n 6,2 miljoen euro gemoeid.
Boslaan (tussen Peppellaan en Koningin Julianastraat)
Espelerlaan (tussen Meldestraat en de Koningin Julianastraat)
Noordzijde
Moerasandijviestraat
Scandinaviëlaan
Smedingplein
Zwin
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Mogelijke opening 'Almere Binnen' leidt tot blijdschap onder raadsleden
ALMERE • Wo 18 december • Woensdag 18 decemberDe mogelijke heropening van de Almeerse gevangenis wordt enthousiast ontvangen door Almeerse gemeenteraadsleden. Het enorme complex in Almere Buiten staat sinds de sluiting in 2019 leeg. Zowel coaliti...
-
Man die watersportwinkel Almere Poort overviel moet psychisch worden onderzocht
ALMERE • Di 17 december • Dinsdag 17 decemberDe 20-jarige S.C. uit Leiden die ervan wordt verdacht samen met twee anderen een watersportwinkel in Almere Poort te hebben overvallen, moet psychisch worden onderzocht. Dat heeft de rechtbank in Lely...
-
Lelystad zoekt alternatieven voor zorgcampus na uitstel nieuw ziekenhuis
LELYSTAD • Di 17 december • Dinsdag 17 decemberDe gemeente Lelystad gaat met het St Jansdal-ziekenhuis in gesprek over welke onderdelen van de zorgcampus toch snel kunnen worden gerealiseerd. Daarbij wordt naar alle mogelijkheden gekeken. Dat antw...