Brandweerkazerne voor 1 euro; gemeente vaak onduidelijk over kosten projecten
Almere is niet transparant over kosten van grote projecten die Europees aanbesteed moeten worden. Bij de waarde van zulke projecten wordt opvallend vaak '1 euro' ingevuld, in plaats van de daadwerkelijke waarde van de aanbesteding. Zo lijkt de brandweerkazerne in Almere Poort voor 1 euro gebouwd te zijn.
Professor Fredo Schotanus van de Universiteit Utrecht heeft geen goed woord over voor de handelswijze van de Flevolandse stad. "Op het moment dat de overheid flauwekulcijfers publiceert, levert dat geen bijdrage aan het vertrouwen in het systeem. Er is Europees afgesproken dat overheden transparant moeten zijn over de waarde van hun opdrachten en Almere houdt zich daar niet aan."
Vertrouwen
Volgens de professor is Almere zich er niet genoeg van bewust dat de gemeente de regels niet volgt. Maar nog belangrijker vindt hij het dat de ambtenaren zich blijkbaar niet genoeg realiseren dat transparantie belangrijk is voor het vertrouwen in de overheid. Overigens gaat het bij veel meer overheidsinstanties in Nederland mis. Volgens Schotanus doet Nederlands het op dit gebied zelfs als één van de slechtste in Europa. "We zijn zelfs al meerdere keren op de vinger getikt," weet de professor. Andere Flevolandse gemeenten zoals Lelystad, Urk en Dronten lijken het overigens beter te doen.
Als een overheid bedrijven inhuurt voor grote klussen, moeten deze Europees worden aanbesteed. Zo kan elk bedrijf in de EU kans maken op de opdracht. Achterliggende gedachte is dat de overheid op die manier een concurrerende prijs voor het project betaalt. Het systeem van Europese aanbesteding is ook opgezet om corruptie tegen te gaan. Door de publicatie van de aanbesteding en gunning is voor iedereen duidelijk hoe gemeenschapsgeld wordt uitgegeven en aan wie een opdracht gegund wordt. De opdrachten worden op speciale websites als Tenderned geplaatst, waarna bedrijven erop kunnen intekenen. Daar zijn ook de bedragen te vinden die ermee gemoeid zijn.
Fictief bedrag
Schotanus hoort geregeld terug van overheden dat ze de kosten van een project nog niet weten als die gegevens al ingevuld moeten worden. "Dat kan best zo zijn, maar dan vul je in wat je denkt dat het gaat kosten. Of je baseert het op offertes. Op het moment dat je wel het bedrag kent waarvoor een project aanbesteed wordt, kun je dat bedrag invullen".
Een ander argument om niet het echte bedrag in te vullen, maar te kiezen voor '1 euro', is dat de overheid bang is dat het om concurrentiegevoelige informatie gaat. "Maar dat is meestal niet zo. Een totaalbedrag zegt niets over de invulling van alle kosten. Het is iets anders dan een opbouw van de offerte. Er is geen reden om flauwekulcijfers in te vullen."
Reactie gemeente
Almere laat in een reactie op de kritiek van de professor weten dat de huidige werkwijze onder de loep zal worden genomen. "We willen zo spoedig mogelijk nadere invulling geven aan het gegeven dat de opdrachtwaarde dan wel de laagste en hoogste inschrijfprijs dienen te worden vermeld."
Professor Schotanus is blij dat Almere aan de slag gaat, maar hij blijft erop hameren dat wanneer het maar even kan, de echte opdrachtwaarde bij aanbestedingen moet worden opgeschreven.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Uniek: brandweer doet aangifte tegen vuurwerkgooiers op Urk
URK • Di 3 december • Dinsdag 03 decemberBrandweer Flevoland doet aangifte tegen de personen die vrijdagavond op Urk vuurwerk naar de Urker brandweerlieden gooiden. Een aantal jongeren stichtte 's avonds brandjes aan de Akkers, richtte verni...
-
Leefbaar wil fiets in bus mogelijk maken in Almere
ALMERE • Di 3 december • Dinsdag 03 decemberMet de fiets in de bus? Dat mag niet in bussen in Almere. En dat moet veranderen, als het aan politieke partij Leefbaar Almere ligt. De partij diende hierover een motie in bij het college van burgemee...
-
Tweede Kamer wil dat kabinet doorgaat met Lelylijn
FLEVOLAND • Di 3 december • Dinsdag 03 decemberEen meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet de Lelylijn-spoorlijn opneemt in een zogeheten masterplan voor de inrichting van Nederland. Een motie van NSC-Kamerlid Olger van Dijk kreeg dins...