De Ontmoeting sluit de deuren, wat kun je met een lege kerk?
De Protestantse Gemeente in Emmeloord heeft zaterdagochtend na 52 jaar afscheid genomen van kerkgebouw De Ontmoeting. De kerk aan de Europalaan wordt omgebouwd tot woningen en bedrijfsruimtes.
De Ontmoeting was sinds 1970 in gebruik. Begin 2020 stopten de diensten omdat de brandveiligheid van het gebouw niet meer in orde bleek. Het kostte te veel geld om dat te verhelpen. Bezoekers konden de kerk nog één keer bezoeken in een speciale laatste dienst.
Kerkleden konden zaterdagochtend nog een laatste rondje door De Ontmoeting lopen. Organisten speelden muziek, rond 12.00 uur werd er een afscheidslied gezongen. Ook werden kaarsen, de bijbel en het doopboek de kerk uitgedragen. Het orgel en de inventaris staan nog in het gebouw. Deze spullen worden verkocht.
Wat kun je met een leegstaande kerk?
In De Ontmoeting kan straks gewoond worden maar er waren meer opties, vertelt Mickey Bosschert van Reliplan. Zij houdt zich bezig met de verkoop van kerkgebouwen door heel Nederland. "Er waren veel gegadigden voor het gebouw De Ontmoeting", laat ze weten. "Waaronder een organisatie voor de sport padel, een kerkgenootschap, een zorginstelling en een museum. En natuurlijk een aantal projectontwikkelaars."
Bosschert heeft de afgelopen jaren meerdere kerken uit Noordoostpolder aan een nieuwe eigenaar geholpen. Door teruglopende bezoekersaantallen hebben verschillende kerken uit de dorpen rondom Emmeloord ervoor gekozen om de deuren te sluiten. Maar de gebouwen blijven vaak staan, en zijn gewild onder organisaties, projectontwikkelaars en woningzoekenden.
Wonen in 'het huis van God'
Enkele kerken die in het verleden zijn gesloten, zijn omgebouwd tot woning. Zoals in Bant, Espel en Ens. In de voormalige hervormde kerk in Ens werd in 2006 voor het laatst een dienst gehouden. Toen is het gebouw verbouwd naar een woning met werkruimte. Momenteel staat het pand opnieuw te koop, op Funda. De voormalige katholieke kerk in Kraggenburg werd in 2017 verbouwd tot appartementen. Dat gaat ook gebeuren met de voormalige gereformeerde kerk in Luttelgeest.
In 2017 nam presentatrice Dolores Leeuwin een kijkje bij de verbouwing van de kerk in Kraggenburg.
Meer kerken worden gebruikt om in te wonen. Zo verblijven in de voormalige hervormde kerk in Bant arbeidsmigranten, en in Het Anker in Marknesse verblijven momenteel asielzoekers. Luttelgeest
De rooms-katholieke St Josephkerk in Luttelgeest sloot in 2014 de deuren. Er kwamen te weinig mensen en het onderhoud werd te duur. Na plannen voor onder meer een crematorium en woningbouw is het pand nu in bezit van een projectontwikkelaar.
In 2014 maakte Omroep Flevoland een documentaire over de laatste dienst in de St Josephkerk.
Er staan meer kerken in Noordoostpolder op het punt te sluiten. Zoals de rooms-katholieke Sint Servatiuskerk in Rutten. De kerk gaat op 31 december dicht. Pastoor Victor Maagd laat weten: "De gemeenschap zelf heeft door middel van een enquête het besluit genomen om de kerk te sluiten, vanwege een gebrek aan vrijwilligers en een terugloop in bezoekers". Wat er in deze kerk gaat komen is nog niet bekend, in februari is er nog een afscheidsmoment en daarna zal worden gezocht naar een nieuwe eigenaar. Pastoor Maagd: "Er worden wel voorwaarden gesteld aan het gebruik van het gebouw. Zo mag het geen plek voor wapenhandel en sex-exploitatie worden en ook geen gokhal. Dat is in het hele bisdom het beleid."
Heeft de gemeente een plan?
Om in de toekomst een duidelijker beleid te krijgen over de toekomst van de kerkgebouwen in Noordoostpolder, is de gemeente al een tijdje bezig met het opstellen van een kerkenvisie. Daarin moet komen te staan wat de kerken met hun gebouwen willen en wat niet. Zo kan een bestemmingsplanwijziging mogelijk worden gemaakt. Een woordvoerder van de gemeente Noordoostpolder laat weten dat die visie in de eerste maanden van 2023 wordt besproken in de gemeenteraad.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Staatssecretaris pessimistisch over financiering Lelylijn: 'Moeten realistisch blijven'
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberStaatssecretaris Chris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu ziet maar weinig mogelijkheden om de aanleg van de Lelylijn te financieren. Dat blijkt uit antwoorden die Jansen heeft gegeven op Kamervrag...
-
Meer elektriciteitshuisjes in Almeerse wijken, 'bezwaar maken niet mogelijk'
ALMERE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberAlmeerse wijken krijgen meer elektriciteitshuisjes en dikkere stroomkabels. Dat hebben de gemeente Almere en Liander afgesproken om het stroomnetwerk in de stad te verstevigen. Liander bepaalt de loca...
-
Auto in Zeewolde vernield met vuurwerk, buurt staat voor een raadsel
ZEEWOLDE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberBewoners aan de straat Heggemus in Zeewolde werden donderdagochtend opgeschrikt door een harde knal. Iets na half zes 's ochtends werd een auto vernield door een explosie. Iemand zou de ruit van de au...